Stojčeva želi inovacijsko partnerstvo, prva postaja – Rimac Automobili

Autor: Marija Brnić , 13. veljača 2024. u 06:23
Milena Stojčeva, bugarska ministrica za inovacije i razvoj/PD; J. Regović/PIXSELL

Bugarska ministrica ima ambiciju jugoistočnu Europu pretvoriti u središte inovacija.

U Hrvatsku u dvodnevni posjet dolazi bugarska ministrica inovacija i rasta Milena Stojčeva, a prva adresa su joj Rimac Automobili.

To ne čudi, znaju li se njezine ambicije i vizija pretvaranja jugoistočne Europe u središte inovacija. O Bugarskoj, koja nam je ustvari po mnogočemu bliska, u Hrvatskoj se zapravo ne zna mnogo, a o njezinoj ekonomiji i razvojnim vizijama još manje.

Katalizator promjena
Milena Stojčeva upravo i dolazi iz potrebe predstavljanja strateškog projekta Inovacijskog centra jugoistočne Europe u kojemu kao partnera vidi i Hrvatsku. Riječ je o dugoročnom projektu, koji bi povezao niz zemalja, a osim Hrvatske uspostava suradnje se dogovara još sa Slovenijom, Grčkom i Crnom Gorom, dok je sa susjednom Rumunjskom već potkraj prošle godine Bugarska potpisala i sporazum o partnerstvu u području inovacija, digitalizacije, start-up ekosustava, razvoja visoke tehnologije, digitalne povezanosti i istraživanja.

6

država želi uključiti Stojčeva: uz Hrvatsku dogovara se sa Slovenijom, Grčkom i Crnom Gorom, a Rumunjska je već uključena

Uoči dolaska u Zagreb, u objašnjenju svoje misije ministrica Stojčeva ističe kako su inovacije katalizator promjena, te da poticanje inovacija i tehnološkog napretka, stvaranje povoljnih uvjeta za startupe, ulaganje u istraživanja i razvoj i promocija modela modela otvorene inovacije između različitih dionika pokretač rasta i konkurentnosti u suvremenim gospodarstvima.

“Cilj je privući talente, potaknuti partnerstva i zajedno izgraditi pametnu specijalizaciju i tehnološke kapacitete koji će u konačnici postaviti jugoistočnu Europu kao središte tehnoloških inovacija u Europi”, stav je bugarske ministrice.

Promicanje bliže interakcije između Bugarske i zemalja u području dubokih tehnoloških inovacija, komercijalizacije znanstvenog rada i prijenosa znanja i tehnologije vidi se ključnim za razvoj i pozicioniranje regije kao vitalnog igrača u novom valu dubokih tehnoloških inovacija. Suradnja i povezivanje u ovom partnerstvu obuhvaćala bi široko područje, od IT-a i ICT-a, mehatronike i mikroelektronike, biotehnologije i čistih tehnologija.

Regionalni inovacijski hub

Otvara se prostor stvaranju povoljnih uvjeta za startupe i ulaganja u istraživanje i razvoj, te poticanje suradnje između poduzetnika, akademske zajednice i Vlade.

Uza sve, ova se inicijativa uklapa u novu europsku inovacijsku agendu koja promiče komercijalizaciju znanosti u poslovanju i jača akademski potencijal u različitim zemljama i Europi u cjelini. Stvaranje mreže inovacijskih dolina njome se vidi poticajnom za povećanje konkurentnosti pojedinih zemalja i Europe u cjelini.

U posjet ministrima
Ključno za iskorak je, dakle, partnerstvo, a regionalnim inovacijskim hubom otvara se prostor stvaranju povoljnih uvjeta za startupe i ulaganja u istraživanje i razvoj, te poticanje suradnje između poduzetnika, akademske zajednice i Vlade.

Zbog toga će, nakon što se upozna s iskustvima i potencijalom hrvatskog globalno poznatog jednoroga, ministrica projekt Inovacijskog centra jugoistočne Europe predstaviti i na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, te potom, u srijedu, i ključnim ministrima u Vladi RH za ovu inicijativu – ministrima gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu, financija Marku Primorcu i znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Komentirajte prvi

New Report

Close