Što rejting ‘smeće’ znači za RH? Donosimo analize i reakcije

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2013. u 17:02
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Analitičari kažu kako će ovo ocjena Moody’sa naštetiti ugledu Hrvatske kod ulagača. Donosimo reakcije i analize.

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s srušila je kreditni rejting Hrvatske na razinu 'junk', odnosno 'smeće'.

Rejting je spušten za jednu razinu zbog izostanka gospodarskog oporavka i slabih izgleda u nadolazećim mjesecima. Ovo je već druga takva ocjena za Hrvatsku, naime sredinom prosinca to isto učinila je agencija Standard&Poor’s.

Analize i reakcije: Kakav će utjecaj na Hrvatsku imati najnovija Moody'sova ocjena hrvatskog rejtinga pratite ovdje. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Za viewera

Gospodine, drago mi je da ima pojedinaca koji razumiju stvari iako nas je kudikamo premalo. Ponovo se javljam da bih upozorio na jednu neugodnu činjenicu: demografske promjene u kontekstu kojih treba promatrati postavku da nam za normalno funkcioniranje treba 2,2 milijuna radnih mjesta. Naime, po prognozama Gorana Peneva (glavni demograf u ovom dijelu Evrope kojega citiraju Eurostat, UN, Thomson Reuters Data Stream itd.) ) Hrvatska će do 2050 imati nešto oko 3,5 milijuna stanovnika. Dakle do 2050 godine Hrvatska će imati jedva nešto više od 500.000 “pravih” (ne fiktivnih, onih koja su izmišljena da bi netko mogao primati plaću iz budžeta) radnih mjesta. Dakle oko 4 (četiri) puta manje.

Velika je šteta da su naši mediji zatvoreni za neugodne istine, posebno one dugoročne. Čini mi se da je u Hrvatskoj zavladala tzv. “tiha panikea” glede budućnosti a ljudi se ponašaju kao da su sapeti u lisice i lance pa ne mogu mrdnuti.

@Marx, bravo za komentar. Koliko smo mi “luda” zemlja vidi se po dvije stvari. Po prvoj, kad quasi-strucnjaci iliti profesori sugeriraju vladi da ne vraca kredite, koje su digli u inezemstvu i drugo kako poslovne novine elaboriraju termin “junk”. Mi smo stvaro narod za psihijatriju. Svi smo protiv svega a nitko se ne pita, kako za desetak godina stati na zelenu granu. Jer toliko ce nam trebati s obzirom na profil obrazovanog stanovnistva i onog koje uopce nema nikakvu zavrsenu skolu a kamoli trazenu kvalifikaciju. Da ne govorim da nam treba najmanje 2,2 milijuna radnih mjesta da bi mogli normalno funkcionirati.

Ovo znači da planirana rasprodaja ostataka državnog srebra ne ide planiranom dinamikom i da se isto u državi treba ubrzati. Kako banana elite nisu pristale na opciju da režu tamo gdje se kupuju glasovi na izborima (subvencije, socijala, mirovine bez osnove rada,lokalna uprava) ostaje ubrzani postupak rasprodaje ostataka državnog srebra i to po cijenama odnosno diskontima kakvi vladaju na klasičnim rasprodajama u shopping centrima (od 30-70%). [emo_smijeh]

‘Hrvatska mora prestati plaćati inozemne dugove, a onima koji su nas zadužili trebali bi suditi!’

‘Ni Hrvatski sabor ni narod na referendumu nisu Vladi odobrili zaduživanje u inozemstvu,
što znači da je naš dug apsolutno nelegitiman.
No, s odlukom o prestanku otplaćivanja kredita moramo požuriti,
jer nam je još malo vremena ostalo do ulaska u EU’
– ističe dr. Slavko Kulić.

New Report

Close