Što je bilo u povučenim i uništenim mandarinama? Agronom ima poruku za kupce

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 08:47
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Nakon ukidanja na razini cijele EU, to sredstvo se ne smije naći niti u tragovima.

Pošiljke neretvanskih mandarina prije nekoliko dana povučene su iz Srbije i Slovenije zbog utvrđene koncentracije zabranjene aktivne tvari klorpirifos. Inpekcijski nadzor traje, piše HRT.

 Nakon što su u dolini Neretve dvije trećine sezone berbe mandarina već gotove, poljoprivrednike muči nova stvar, pojava opasnog insekticida u vrlo malim količinama. Ne može se reći da su zanemarive, ali su dosta poremetile situaciji i sami poljoprivrednici su ogorčeni, rekla je novinarka HRT-a, Mateja Delija prilkom javljanja iz doline Neretve.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

O kakvom insekticidu se radi otkrio je agronom Robert Doko.

“Riječ je o aktivnoj tvari koja je godinama, od 1970. do 2020. bila u upotrebi kod različitih vrsta voća, povrća i ratarskih kultura, tako je bila dozvoljena i u mandarinama. Nakon ukidanja na razini cijele EU, to sredstvo se ne smije naći niti u tragovima”, kazao je.

Ustvrdio je kako ne misli da bi potrošači ne bi trebali biti zabrinuti.

“Inspekcijski nadzor je svugdje po terenu i mislim da su lokalizirani svi ovi proizvođači i otkupljivači koji su nađeni s ovim lotom. Stavljeni su izvan tržišta. Smatram da potrošači ne bi trebali biti zabrinuti u budućnosti za mandarinu”, dodao je.

“Dobili smo priopćenje od Državnog inspektorata da je koncentracija pronađena u mandarinama kod 15 proizvođača. Kako su naveli, nema brige za sporne mandarine jer su iste zaplijenjene i uništene”, zaključila je Delija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

…i koji je naziv tog sredstva koji u sadržaju ima klorpirifos ??

New Report

Close