Što donosi jubilarni 30. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2015. u 21:59
Press photo

Opatija će po trideseti put zaredom od 6. do 8. svibnja ugostiti najveću plinsku konferenciju i izložbu plinske opreme u jugoistočnoj Europi.

Opatija će po trideseti put zaredom od 6. do 8. svibnja ugostiti najveću plinsku konferenciju i izložbu plinske opreme u jugoistočnoj Europi. Međunarodne susrete prati visoka reputacija s izrazitim znanstvenim i stručnim karakterom. Susreti su bili i ostali najveća arena na kojoj se putem znanstvenih i stručnih predavanja, panel-diskusija i okruglih stolova te uz potporu brojnih medija raspravlja o najnovijim dostignućima i kretanjima u području razvoja plinskoga gospodarstva Hrvatske i svijeta.

DOPRINOS MEĐUNARODNOGA ZNANSTVENO-STRUČNOG SUSRETA STRUČNJAKA ZA PLIN PLINSKOM GOSPODARSTVU REPUBLIKE HRVATSKE:

  • ovaj skup bio je dobar poticaj za izradu raznih studijskih materijala, planiranje izgradnje i izgradnju pojedine faze plinske mreže Hrvatske
  • stvoreni su preduvjeti da se tekuća goriva (kojih nije malena količina) u urbanim mjestima, a posebno u turističkoj regiji supstituiraju prirodnim plinom
  • proširila se mreža obrazovanja na svim razinama školovanja, a u sam proces obrazovanja uključeni su i korisnici plina
  • pripremljeno je puno udžbenika, priručnika, propisa, pravilnika i brošura kao pomoć u procesu obrazovanja
  • uznapredovala je pokrivenost plinskom transportnom mrežom na više od 90% područja Hrvatske, dok je priključenost potrošača na plinski sustav porasla na više od 50%
  • stručne poruke skupa bitno su promijenile stručno, ali i javno mišljenje svih onih koji rade ili koriste plin, a kojih danas nije malen broj
  • došlo se do mišljenja da je plin od fosilnih energenata ekološki najprihvatljiviji, da je cjenovno i energetski najefikasniji
  • kroz prikazani skup u Opatiji u trideset godina rada prošli su mnogi stručnjaci, ali i novinari koji su prenijeli znatan broj različitih poruka, posebno onih koje su prilagođene općoj javnosti.

Jubilarni će Susret u skladu s tradicijom okupiti oko 500 utjecajnih stručnjaka za plin iz zemlje i inozemstva. Očekuju se predstavnici oko 200 energetskih poduzeća i organizacija, usko povezanih s plinskim gospodarstvom, iz Hrvatske i dvadesetak zemalja. Ovogodišnji program podijeljen je na 8 vrlo zanimljivih tematskih cjelina čime će konferencija pokriti sve aktualnosti koje trenutačno prate razvoj plinskoga gospodarstva u Hrvatskoj i svijetu. Pedesetak uglednih predavača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Srbije, Velike Britanije i, dakako, Hrvatske održat će zanimljiva izlaganja o aktualnim temama.

Posebno najavljujemo pozivno predavanje "Energetska procjena klimatizacijskog uređaja na solarni pogon". Prof. dr. Gerhard Schmitz s Tehničkog fakulteta u Hamburgu prikazat će eksperimentalnu procjenu pilot-instalacije HVAC (heating, cooling & air conditioning) klimatizacijskog uređaja na solarni pogon koja tijekom ljeta toplinsku energiju pridobiva iz kogeneracijskog i solarnog sustava te prikazati rezultate usporedbe ovakvog sustava s električnim rashladnim uređajem u pogledu potreba za toplinskom i električnom energijom.

Branko Radošević, direktor društva CRODUX-energetika, u svojem će pozivnom predavanju "Uloga i pozicija novih plinskih termoelektrana u energetskom sustavu" upozoriti na nužnost gradnje visokoučinkovitih i fleksibilnih postrojenja, ponajprije kombiniranih plinskih elektrana zbog nedostatka učinkovitih i konkurentnih proizvodnih postrojenja, očekivane potražnje za električnom energijom u RH i regiji JIE, promjena u vođenju i upravljanju elektroenergetskim sustavom te novih tržišnih okolnosti.

Održat će se i niz zanimljivih prezentacija o novim tehnološkim rješenjima u plinskom gospodarstvu i energetici. S obzirom na to da se vodeći dobavljači plinskih uređaja natječu u najefikasnijim i inteligentnim tehnologijama, upravljanje i kompatibilnost s uređajima koji koriste obnovljive izvore postaju ključ za budućnost. Zbog novih ErP/ELD propisa kondenzacijski zidni uređaji postat će najprodavaniji uređaji kada se radi o modernizaciji i zamjeni starih uređaja. Tvrtka Vaillant predstavit će svoje rješenje za budućnost – ecoTEC exclusive s Green iQ. Tvrtka Viessmann predstavit će Smart Energy, tj. integraciju Viessmannova sustava u inteligentne električne mreže te Power to Gas, tj. skladištenje prekomjerno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora energije u postojeću plinsku mrežu. Tvrtka Tehnokom pokazat će kako se korištenjem apsorpcijskoga solarnog hlađenja može postići veća neovisnost o fosilnim gorivima, viši stupanj nezavisnosti i sigurnosti u smislu opskrbe energijom (manje opterećenje elektroenergetskog sustava), očuvanje okoliša smanjenjem emisija CO2  te promocija korištenja obnovljivih izvora energije u tehnologiji hlađenja. Tvrtka Flow Meter Group B.V. predstavit će novitet u mjerenju protoka plina pomoću turbinskih mjerača s dvostrukom stijenkom.

Operator transportnog sustava prirodnog plina Plinacro nizom će stručnih izlaganja predstaviti nove razvojne projekte u pogledu izgradnje novih dobavnih pravaca putem Jadransko-jonskog plinovoda, rekonstrukcije plinovoda Rogatec-Lučko te projekta kompresorske stanice na plinskome transportnom sustavu. U okviru ove tematske cjeline govorit će se o tržištima plina južnog koridora i tržišnom povezivanju te o infrastrukturnim preduvjetima pouzdane opskrbe prirodnim plinom Republike Hrvatske i zemalja u okružju.

Budući da je liberalizacija tržišta plina unijela velike promjene u način poslovanja i odnose između sudionika i ostalih gospodarskih subjekata na tržištu plina, i ove će se godine održati zanimljiva, interaktivna panel-diskusija pod naslovom "Opskrba plinom u uvjetima liberalizacije". Diskusiji će prethoditi uvodna izlaganja o europskome ciljanome modelu zajedničkog tržišta plina te implementaciji integriranog sustava upravljanja poslovnim procesima i razmjene podataka kod operatora tržišta plina. U raspravi će sudjelovati predstavnici HERE i brojnih tvrtki koje se bave opskrbom plinom. 

Održat će se i znatan broj zanimljivih prezentacija koje će potvrditi tezu da bi obnovljivi izvori energije i distribuirana proizvodnja energije trebali biti temelj energetike otoka uz mogućnost konkurencije raznih vrsta opskrbe (LPG, LNG, CNG i bioplin). Jubilarni Susret analizirat će kakva je trenutačno sigurnost opskrbe plinom u uvjetima geopolitičkih utjecaja na liberalizaciju u prostorima Europe i Azije te poglavito na jugu Europe, kako Hrvatska i regija JIE Europe mogu ostvariti potrebne prekogranične interkonekcije te koja je uloga skladišta plina u sigurnosti opskrbe prirodnim plinom u uvjetima liberalizacije.

Susret će biti popraćen i najvećom izložbom napredne plinske tehnologije i usluga u jugoistočnoj Europi, koja će okupiti četrdesetak domaćih i stranih izlagača, uglavnom proizvođača i zastupnika plinske opreme, kao i brojne druge renomirane tvrtke prisutne na tržištu plina.

Ovo je događanje izvanredna prilika svim sudionicima tržišta plina za komercijalno predstavljanje tehničkih rješenja tvrtke te jedinstveno mjesto za uspostavu kontakata s ključnim kreatorima energetske politike u RH, liderima istaknutih hrvatskih i europskih energetskih subjekata, proizvođačima i zastupnicima plinske opreme, distributerima plina i predstavnicima domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija.

U skladu s Planom stručnog usavršavanja Hrvatske komore inženjera strojarstva (HKIS) za 2015. godinu prisutnost i sudjelovanje na konferenciji donose čak 20 bodova (od čega 4 iz legislative).

Prijavite se na: opatija@hsup.hr, www.hsup.hr i 01 6189 592.

Komentirajte prvi

New Report

Close