Što bi se prvo moglo reducirati ako dođe do velike nestašice električne energije u Hrvatskoj?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2022. u 14:28
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Filipović misli kako nitko ne može garantirati da će svi prihvatiti preporuke, no kaže kako će Vlada učiniti sve da se Hrvatska uklopi u europski plan. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će Vlada idući tjedan predstaviti smjernice i preporuke građanima o tome kako smanjiti potrošnju energije.

Dio mjera koje sugerira Europska komisija već ugrađen u hrvatske planove, primjerice popunjavanje podzemnog skladišta plina koje je na 45 posto zapunjenosti, rekao je Filipović.

“Ranije smo proglasili rano upozorenje kako bismo krenuli s tim zapunjavanjem, jako puno onoga što je sugerirano već postoji u našim planovima”, istaknuo je.

Filipović je rekao da će vlada sljedeći tjedan, vjerojatno na redovnoj sjednici, izaći s preporukama štednje, ali da neće biti “revolucionarne” jer, kako je rekao, “naši ljudi znaju što raditi kada treba uštedjeti energiju”.

Preporuke će, naveo je, biti usmjerene i prema javnom sektoru, a pratit će ih medijska kampanja.

Filipović misli kako nitko ne može garantirati da će svi prihvatiti preporuke, no kaže kako će Vlada učiniti sve da se Hrvatska uklopi u europski plan.

Upitan što bi se prvo moglo reducirati ako dođe do velike nestašice električne energije, Filipović je naglasio je da u mjerama Vlade postoji plan koji se odnosi na zaštitu sigurnosti opskrbe, koji predviđa što činiti u bilo kojem trenutku, ali i da je eventualna redukcija najcrnji i krajnji scenarij.

Kazao je i kako Vlada intenzivno radi na projektu putem kojeg bi se krenulo u udvostručenje kapaciteta LNG terminala na Krku.

Zamoljen za komentar povećanje cijena struje za 400 posto za poduzetnike, odnosno da odgovori na pitanje hoće li Vlada pronaći način pomoći poduzetnicima da se prebrodi to veliko povećanje cijena, izvijestio je da vlada radi na sveobuhvatnom paketu mjera koji će predstaviti na jesen, cilj kojega je pomoć građanima i gospodarstvu.

Rekao je, međutim, da nisu svi poduzetnici u istim problemima budući da su neki na vrijeme sklopili dugoročne ugovore.

Komentirajte prvi

New Report

Close