Stjuardese pisale Milanoviću: Neka žrtve budu jednake

Autor: Agencija VLM , 13. svibanj 2013. u 12:43
Ilustracija; Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Jedino što se poduzelo u zadnje četiri godine jest da je smijenjen jedan podoban glavni direktor i postavljen drugi, podobniji, ako već nije i sposobniji. Ostatak menadžmenta nastavio je nesmetano haračiti i uništavati, ističe se u pismu.

Uoči najavljenog prosvjeda i nakon otkaza za 42 stjuardese, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću.

– Poštovani predsjedniče Vlade, osjećamo se prozvani vašim istupima u javnosti gdje Croatia Airlines uspoređujete s Malevom. Iskreno se nadamo da ne smatrate kako su radnici zaslužni za sudbinu mađarske nacionalne aviokompanije, dok su uprave potpuno lišene odgovornosti. Sigurno ne mislite i da su sudbinu Maleva jednako podnijeli radnici i te uprave. Mi već dugi niz godina na sve moguće načine upozoravamo upravo na sudbinu koja se čini neizbježnom. Poslovanje Croatia Airlinesa pogoršava se. Minus je isti kao i prošle godine. Dok Turkish Airlines utrostručuje broj letova iz Istanbula, mi smo svoj jedan otkazali. Isto se događa i duž Jadrana gdje Lufthansa dolazi s prepunim avionima ili šalje prepuni Germanwings, a mi iste linije otkazujemo. Ništa novo.

No, pustimo sada poslovnu politiku, o njoj su sindikati pričali godinama i nitko nas nije slušao. Jedino što se poduzelo u zadnje četiri godine jest da je smijenjen jedan podoban glavni direktor i postavljen drugi, podobniji, ako već nije i sposobniji. Ostatak menadžmenta nastavio je nesmetano haračiti i uništavati, a sada svjedočimo i kulminaciji. Dok ste radnicima poručivali da su mala odricanja potrebna i onda Croatia Airlines ima šansu, radnici su zapravo željeli čuti nešto o nezakonitim otkazima. Željeli su da predsjednik Vlade Republike Hrvatske kaže da takvo grubo i planirano kršenje Ustavnih i zakonskih prava neće biti tolerirano. Da poslovna politika i upravljanje direktora koje je SDP imenovao ne smije biti divljačko iživljavanje nad svim civilizacijskim normama.

Radnici žele čuti da se ne odriču za Krešimira Kučka i Zlatka Širca, koji će dobiti bonuse ako uspješno, kad već ne zakonito, otpuste dovoljno radnika, za direktoricu pravne službe koja ta kršenja Ustava i zakona osmišljava, kao i ostatak Mišetićevih stručnjaka čija nas je stručnost i dovela do praga sudbine Maleva. Radnici također žele čuti da će žrtve biti jednake. Kolektivni ugovor Croatia Airlinesa javno je dostupan dokument, svatko zainteresiran može vidjeti plaće kabinskog osoblja. Plaće svih ostalih zaposlenika, a osobito menadžmenta, najstroža su poslovna tajna. Prosjek plaća radnika kojima se četvrtu godinu zaredom najviše uzima ispod je državnog prosjeka. Bruto plaća 58 naših članova iznosi 5.009,23 kune! Sljedeća 44 člana imaju bruto plaću 5.724,83 kune. Tek ako mnogo nedjelja i praznika rade noću, daleko od kuća, uz poneku dnevnicu, članovi kabinske posade mogu doći do državnog prosjeka.

Mislite li da su ostale plaće poslovna tajna jer su niže? I tko u Hrvatskoj zapravo vjeruje da je direktorima nešto smanjeno? Kažete, ovo što se sada prima, nije zarađeno. Zar su radnici trošili milijarde kuna direktnom pogodbom umjesto javnom nabavom? Zar su radnici diktirali poslovnu politiku i dijelili otpremnine? Mi smo svoje plaće pošteno i odgovorno odradili i zaradili. Da ironija bude veća, zar vi sami niste pošteno plaćeni za rad u duboko zaduženoj državi? Dok vi pozivate sve strane da igraju po zakonu, mi živimo u državi u kojoj mnogi, uključujući nas, imaju iskustva s presudama protivnima zakonu. Imamo i kolegice i kolege koji nezakonite otkaze rješavaju na sudovima pet, neki čak i po deset godina. Imamo upravu koju ste imenovali vi i vaša Vlada, koja za te iste zakone ne mari. Imamo Agenciju za civilno zrakoplovstvo, koja bi trebala nadzirati Croatia Airlines, u kojoj radi supruga člana uprave i desetine drugih bivših zaposlenika Croatia Airlinesa.

Imamo ljude koji su izazvali štrajkove 2010. i 2012. godine i sada napredovali. Imamo desetine sadašnjih i bivših članova nadzornog odbora, uprava i direktora koji su otišli znatno bogatiji nego što su u Croatia Airlines došli. I za kraj, imamo firmu koja je na rubu ponora, za što nitko nikada neće odgovarati. Kažu nam "clean start", s istim ljudima i istim metodama. Poštovani predsjedniče Vlade, dvije godine Plana 21 trenutačno čine 42 nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj – riječi su koje potpisuje predsjednica SKOZ-a Suzana Artuković Vuksan.

Komentirajte prvi

New Report

Close