Stjuardesama se pridružili i kontrolori leta, Zagrebparking…

Autor: Agencija VLM , 16. svibanj 2013. u 10:19
Davor Puklavec/PIXSELL

Od sedam sati ujutro stjuardesama i pilotima solidarnost iskazuju i radnici Zagrebačkog holdinga…

Nakon dva dana bezuspješnih pregovora s upravom Croatije Airlinesa, stjuardese i piloti nastavljaju štrajkati i treći dan. Unatoč dnevnom milijunskom gubitku za kompaniju, Sindikat kabinskog osoblja i Hrvatski sindikat prometnih pilota ne želi odustati od potraživanja svojih prava iz starog kolektivnog ugovora i ne pristaje na ustupke koje im je do sada ponudila uprava. Iako je jučer najavljeno da će im se danas pridružiti i Sindikati Zračne luke Zagreb, Zračne luke Split i Kontrole leta, Hrvatska kontrola zračne plovidbe opovrgnula je te navode i istakla da da kontrolori zračnog prometa danas normalno rade u Zagrebu i svim podružnicama.

Od sedam sati ujutro stjuardesama i pilotima solidarnost tzv. bijelim štrajkom iskazuju i radnici Zagrebačkog holdinga, odnosno Tržnica Zagreb, Vodoopskrbe i odvodnje, Novi sindikat –  podružnice Zagreb-parking te Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga koji će štrajkati do 10 sati. No, poručili su ranije, neće to utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica.

Svima njima pridružit će se i Hrvatski sindikat strojovođa koji će od 12 do 14 sati štrajkati u teretnom i putničkom prijevozu.

Dok su radnici drugih kompanija podržali pilote i stjuardese, ''obični zaposlenici'' njihove kompanije okrenuli su im leđa. U pismu kojem su poslali medijima navode kako ne žele ispaštati zbog onih koji potražuju svoja prava, a imaju prosječne plaće od 9500 kuna dok oni prosječno zarađuju od 4000 do 5500 kuna.

– Mi, "obični zaposlenici" Croatije Airlinesa, koji čine veliku većinu kompanije, pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskih sindikata prometnih pilota (HSPP). Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja Croatije Airlinesa i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovito plaću naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28 tisuća kuna. Razumijemo da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi, onda to ne podržavamo i ne odobravamo. Oni će uzeti ogromne otpremnine za koje pregovaraju i zaposliti se u drugim zrakoplovnim kompanijama, a mi ćemo ostati na cesti – poručio je dio djelatnika CA štrajkašima.

Komentirajte prvi

New Report

Close