Stižu briselski euri za revitalizaciju Škripa

Autor: Marina Biluš , 16. kolovoz 2017. u 07:54
Biser ruralne baštine i stoljetne kulture života i rada bračkih težaka/FOTOLIA

U Supetru ciljaju na stvaranje novog turističkog proizvoda temeljenog na kulturnoj baštini.

Najstarije naselje Brača postat će i prva adresa u otočkom glavnom gradu na koju će direktno iz Bruxellesa stići novac za sufinanciranje jednog lokalnog projekta.

Revitalizacija kulturno povijesne cjeline Škripa, mjesta čija je povijest broji gotovo 3000 godina, projekt je Grada Supetra koji u suradnji s tamošnjom Turističkom zajednicom i Muzejem otoka Brača nastoji u turističku i gospodarsku funkciju staviti prebogate kulturno-povijesne resurse naselja u kojem danas živi tek osamdesetak ljudi. "Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata EU nas je obavijestila da je projektni prijedlog uspješno prošao fazu provjere prihvatljivosti izdataka te se upućuje u posljednju fazu potpisivanja ugovora", rekla je supetarska gradonačelnica Ivana Marković precizirajući da je ukupna vrijednost u ovoj fazi (itrada projektne dokumentacije) oko dva milijuna kuna, a EU odobrava sufinanciranje vrijedno 1,5 milijuna.

 

Cvitanić

Stavit ćemo znamenitosti u funkciju, ali i osigurati ostanak mladih u mjestu koje ima svega 80 stanovnika.

Projekt podrazumijeva uređenje arheološkog nalazišta uz otočki Muzej, sanaciju crkve sv. Ivana Krstitelja te potpornog zida crkve sv. Jelene, uređenje Kaštela Radojković izgrađenog 1570. godine, kao i uređenje lokaliteta rudnika bitumena gdje je planirana gradnja prezentacijskog centra "Rudnik Minjera". Kako bi ovaj otočni dragulj bio što bolji mamac za turiste, namjera je unaprijediti ponudu postojećeg, jedinstvenog Muzeja uja koji bi postao multimedijalni centar, bivša crkva sv. Ante prenamijenila bi se u muzejski prostor, park skulptura preuredio bi se u rekreacijsku zonu, a planirano je i uređenje pješačkih i biciklističkih staza.  

"Premda samo naselje Škrip u ukupnoj turističkoj aktivnosti Supetra ostvaruje zanemarive brojke, činjenica da Muzej otoka Brača posjeti godišnje više od 15. 000 gostiju možda najbolje svjedoči o važnosti Škripa za naš grad i otok u cjelini. Staviti sve škripske znamenitosti u gospodarsku i turističku funkciju glavni je cilj. Siguran sam da ćemo provedbom ovog, ali i drugih projekata definiranih u Strategiji razvoja turizma na području Supetra do 2020. učiniti Škrip još atraktivnijim turističkim mjestom, oživiti njegove prebogate resurse i osigurati ostanak i kvalitetan život mladih ljudi", poručuje Ivan Cvitanić, direktor TZ Grada Supetra.

Komentirajte prvi

New Report

Close