Stiže velika promjena vremena: Izdana su upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2023. u 08:26
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Razmjerno kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena osobito će se osjetiti u srijedu, kad će jako zahladnjeti, uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, na Jadranu jaku i olujnu buru i tramontanu.

Danas će u Hrvatskoj biti promjenjivo, na zapadu i pretežno oblačno, na jugu prijepodne a na istoku veći dio dana sunčano. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru kiša, pljuskovi i grmljavina mjestimice već prijepodne, popodne i drugdje. Pljuskovi mogu biti izraženiji, osobito na Jadranu, moguće je i nevrijeme. Puhat će umjeren do jak, u gorju i olujan jugozapadni i južni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. U noći će vjetar okrenuti na umjeren do jak sjeverni, a na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka, na udare i olujna bura. Najviša temperatura uglavnom između 15 i 21 °C, javlja DHMZ.

Na snazi je žuti i narančasti alarm za gotovo cijelu zemlju zbog jakih udara vjetra. Na Jadranu postoji opasnost od jakog i vrlo jakog juga,  mjestimice olujnog koji će tijekom noći malo oslabiti i okrenuti na jaku buru.  “Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava DHMZ.

Komentirajte prvi

New Report

Close