Stiže prva numizmatička eurokovanica, komplet 4000 eura

Autor: Mladen Miletić , 19. travanj 2023. u 12:23
Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 6 eura/Branimir Kralj

Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 6 eura.

Hrvatska narodna banka izdala je zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu s osnovnim motivom konturne kravate, prepoznatljivoga i znamenitoga kulturološkog motiva iz popularne povijesti Republike Hrvatske. Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 6 eura.

Autor likovnog rješenja kovanica jest sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a izrađene su u Hrvatskoj kovnici novca. Zajedno čine numizmatički komplet i puštaju se u prodaju 18. travnja 2023. u količini ne većoj od 500 komada.

Ovaj numizmatički komplet prodavat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena od oko 4000 eura s PDV-om.

Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu. Zainteresirani građani numizmatički komplet mogu nabaviti od 18. travnja.

Za simbol koji će ju krasiti odabrana je kravata kojom odajemo počast značajnom dijelu naše baštine. Hrvatski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag pretočio je na izdanje “Konturna kravata” dio kulture, ne samo Hrvatske, već i svjetske.

Na naličju kovanice prikazani su hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Tema kravate proteže se i ambalažom, a kutije su ručno rađene te se u tome skriva njihova posebnost; svaki primjerak nesavršen je na svoj način, navodi HNB.

Komentirajte prvi

New Report

Close