Stiže li kraj najezdi komaraca? U Slavoniju stiže revolucionarna klopka koja oponaša ljudski miris

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2022. u 11:36
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Slavoniji su se stoga okrenuli novim metodama borbe protiv najezde.

Požeško-slavonska županija među prvima u Europi dobit će velike svjetleće infopanoe za suzbijanje komaraca. Panoi su zapravo neka vrsta velike klopke koja emitira ugljikov dioksid i mliječnu kiselinu oponašajući ljudski dah i miris, što privlači komarce da prolete kroz jednosmjerni otvor gdje ostaju zarobljeni i naposljetku ugibaju. Time se osigurava ekološki prihvatljiva metoda suzbijanja komaraca, bez uporabe pesticida.

Suzbijanje bez pesticida

Projekt kontrole komaraca MOS-Cross 2 vrijedan je 980 tisuća eura, a nastao je u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije. Partneri na projektu su zavodi za javno zdravstvo Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Sombor i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

– Trebamo tražiti druge načine za suzbijanje komaraca, a ne samo pomoću pesticida i insekticida. Svatko od nas može puno učiniti na planu brige za okoliš. A što se tiče panoa, oni se stavljaju na mjestima gdje je gustoća naselja veća. Teško je u ovom trenutku govoriti koliko su učinkoviti, to ćemo tek vidjeti, ali sigurno da učinkovitosti ima – kaže Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, piše Večernji list.

Komarci su napast u toplije doba godine, no i veliki prijenosnik zaraznih bolesti. U Slavoniji su se stoga okrenuli novim metodama borbe protiv najezde. Deset panoa vrijednih 300 tisuća kuna bez PDV-a do kraja ove godine bit će postavljeno u Požeško-slavonskoj i isto toliko u Osječko-baranjskoj županiji, uglavnom po gradskim i općinskim središtima. Riječ je o patentu Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u Brazilu tijekom Zika epidemije. Smatra se da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća letećih krvopija u 12 sati, i to iz radijusa od 2,5 kilometara.

– U sklopu projekta provest će se edukacija zdravstvenih djelatnika, zatim djece po školama te korisnika domova za starije i nemoćne osobe o tome kako svatko u svom okružju može utjecati na smanjenje populacije komaraca. Uz to, obavit će se i uzorkovanje, determinacija i mapiranje komaraca – ističe Matijević.

Podizanje svijesti i edukacija

Prema traženim tehničkim karakteristikama, dimenzije konstrukcije infopanoa trebale bi biti širine 125-150 cm, visine 180 do 220 cm i debljine 15 do 30 cm. Panoi troše maksimalno 180 W/h električne energije, a osim suzbijanja komaraca svrha im je i podizanje svijesti i edukacija javnosti o mjerama kontrole krilatih napasnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

treba napraviti zamku koja ne troši struju nego ostvaruje profit tako da se ulovljeni insekti koriste kao proteinski dio stočnog obroka, možda sa fotopanelom ili slično

New Report

Close