Stiže besplatan Wi-Fi na trgove, parkove, javne ustanove

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2018. u 08:48
Foto: Thinkstock

Izgradnja WiFi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivat će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine.

Hrvatskim općinama od ove godine dostupna su sredstva iz europskog fonda vrijednog 120 milijuna eura, namijenjena postavljanju Wi-Fi mreža na javne površine.

Kako bi ojačala lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti te promicala povezivanja građana na javnim mjestima kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i slično, Europska komisija će tijekom ove godine započeti s provedbom plana WiFi4EU, objavili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti moći će bespovratnim sredstvima Europskih fondova omogućiti korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života, piše tportal.

Program ukupne vrijednosti 120 milijuna eura za razdoblje od 2017.-2019. godine namijenjen je svim zemljama članicama Europske unije. Raspoloživa sredstva trebalo bi dodijeliti projektima poštujući zemljopisnu uravnoteženost među državama članicama, za što se zalagala i Republika Hrvatska.  Potiče se veće sudjelovanje podnositelja zahtjeva iz država članica s relativno niskom stopom korištenja bespovratnih sredstava ili financijske pomoći. Korisnici sredstava mogu biti jedinice lokalne samouprave, a prijavitelji također mogu biti poduzeća i ustanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Izgradnja WiFi infrastrukture bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivat će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine. Potpora će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15 tisuća eura po prijavitelju, kojim će se plaćati navedena izgradnja i oprema.

Komentirajte prvi

New Report

Close