Stigle prve plaće po novom obračunu, dio građana razočaran: ‘Kakva je to reforma, dobio sam povišicu od 10,8 eura’

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2024. u 12:00
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

‘Ne znam stvarno kakva je to reforma, svi se u firmi čude platnim listama i ne mogu vjerovati jer svi koji imaju djecu očekivali su da će više dobiti’.

Počele su stizati plaće po novom poreznom obračunu koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine, no mnogi su građani ostali u nevjerici jer su očekivali veće povišice, javlja Večernji list. Posebice oni s djecom.

Poreznom reformom Vlada je povećala osnovni osobni odbitak s 530 na 560 eura, kao i odbitke za djecu, ali je ispod radara prošlo to da su smanjeni koeficijenti na osobne odbitke za uzdržavane članove obitelji, među kojima su i djeca. Tako je od ove godine koeficijent za osobni odbitak za prvo dijete 0,5, a lani je bio 0,7. Za drugo dijete koeficijent je sada 0,7, a lani je bio 1, za treće je 1 dok je prošle godine bio 1,4.

Povećanje od 12 eura

Javio nam se i jedan čitatelj iz Zagreba koji je na 900 eura neto plaće dobio povećanje od 12 eura. - Nisam zadovoljan, to je jedino što ću vam reći, poručio je čitatelj.
– Živim u Osijeku gdje jeukinut prirez. Supruga i ja imamo dvoje djece, a prvo dijete na mojoj je poreznoj kartici. Na plaći za studeni prirez je iznosio 5,58 eura, a ukupno sam platio 38,14 eura poreza i prireza. Na plaći za prosinac nema više prireza već samo porez i za njega su mi skinuli 27,34 eura. Dakle, dobio sam povišicu od 10,8 eura. Ne znam stvarno kakva je to reforma, svi se u firmi čude platnim listama i ne mogu vjerovati jer svi koji imaju djecu očekivali su da će više dobiti – ispričao nam je jedan 40-godišnji Osječanin, inače zaposlenik u javnoj službi. Da je koeficijent za prvo dijete ostao na 0,7, dobio bi povećanje od 32 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close