Stigla dozvola za Brač Medical City, turističku zonu, marinu…

Autor: Suzana Varošanec , 23. srpanj 2015. u 22:00
Nova marina Smrka projekt je vrijedan šest milijuna eura

Pregovaraju i s ulagačima zainteresiranima za novu turističku zonu na kojoj je predviđena gradnja 1250 kreveta u hotelima i vilama.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je konačnu suglasnost na II. Izmjene i dopune Plana prostornog uređenja (PPU) Općine Nerežišća, što konačno otvara put za realizaciju trenutačno najvećeg projekta u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj: Brač Medical Cityja, procijenjenoga na oko 900 milijuna eura u završnoj fazi projekta.

Projekt će se razvijati na području navedene bračke općine, koja je ovaj put zeleno svjetlo državne administracije, nakon predaje papira u lipnju, dobila u zaista brzom roku. "U četvrtak nam je iz Ministarstva graditeljstva stigla potrebna Suglasnost na izmjene PPU-a, kao i suglasnost na urbanistički plan uređenja (UPU) nove turističke zone u uvali Smrka na južnoj strani Brača", izjavio je za Poslovni dnevnik načelnik ove općine Lovro Kuščević. Najavio je da će za idući tjedan sazvati sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će predložiti usvajanje tih važnih prostorno-planskih dokumenata koji su preduvjet daljnjih aktivnosti. Pred vijećnike će stići nekoliko važnih odluka kojima se postavlja sidro za intenzivni gospodarski razvoj jedne danas manje otočne općine, ali za desetak godina moguće i novoga grada.

 

80novih

radnih mjesta niknut će u poduzetničkoj zoni Balun-Vrpovlje

Razvoj je zacrtan u svim smjerovima, od turizma i zdravstva do industrije, marikulture i poljoprivrede, a investitora ne manjka. Stoga se za najavljenu sjednicu može reći i da je povijesna jer se istodobno donose tri važna razvojna dokumenta, što je vrlo rijedak slučaj u zemlji. Kruna je to višegodišnjeg rada, borbe s administracijom i raznim tijelima s javnim ovlastima zahvaljujući kojoj kreće projekt Brač Medical City, ali i nova turistička zona površine 13,5 hektara, na kojoj je predviđena gradnja 1250 kreveta u hotelima i vilama, kojih ove sezone vidno  nedostaje. Riječ je o zoni koja se naslanja na predviđenu novu luku nautičkog turizma procijenjene investicijske vrijednosti šet milijuna eura, za koju su već usvojeni urbanistički plan i procjena utjecaja na okoliš.

Usvajanjem tih planova nestat će prostorno-planske barijere u odnosu na realizaciju tog projekta, no Nerežišća su ujedno dobila preduvjet za otvaranje novoga kamenoloma, proširenje tri od osam postojećih kamenoloma te za proširenje najveće otočne poduzetničke zone Balun-Vrpovlje, gdje trenutačno radi oko 200 radnika, a u planu ih je još 80-ak. Tim planom omogućit će se i povećanje uzgojne kvote u ribogojilištu jedne od najvećih otočnih tvrtki Sardine, ekološka studija je pred usvajanjem, pa će i proizvodnja hrane dobiti uzlet i otvoriti nova radna mjesta.

"Posebna pozornost posvećena je razvoju OPG-ova, kojima je sad omogućeno proširenje proizvodnje te gradnja novih objekata u funkciji poljoprivredne i stočarske proizvodnje i obavljanju turističkih usluga u seoskim domaćnistvima", kaže Kuščević.  Za navedene prostorne planove koji su otklonili konačne prepreke važno je reći da su proizišli iz nedavno usvojene strategije razvoja općine, koja je svoj razvoj definirala upravo na principu: kamenarstvo i industrija u unutrašnjosti otoka, na obroncima Vidove gore zdravstveni turizam, nautički i elitni turizam u uvali Smrka, na moru marikultura i diljem općine resursi za razvoj poljoprivrede i stočarstva. Na ovom se primjeru potvrđuje efikasnost strateškog pristupa te kompatibilnost industrije, proizvodnje hrane i turizma, što prepoznaju i investitori.

S njima su već potpisani ugovori za projekt Brač Medical City, pa se odmah nakon usvajanja ovih planova kreće s projektiranjem prve faze projekta. Za biznis u kamenolomima zainteresirani su postojeći poduzetnici koji šire svoje poslovanje, dok su za novu turističku zonu u tijeku pregovori s više mogućih ulagača iz EU. Kako doznajemo, najdalje su otišli pregovori s vrlo ozbiljnim stranim ulagačem koji već ima svoju flotu na Jadranu. Ako država uskoči i pomogne u izgradnji infrastrukture, i ta je investicija vrlo izvjesna u skoroj budućnosti. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kako to obično biva, JOŠ UVIJEK SE NE ZNA STVARNI VLASNIK Medical city-a
na Braču.

U investicijskoj dokumentaciji, i povezanim društvima koja vode bitku za
građevinske uvjete i izmjene GUP-a ..još se nije isprofiliralo DRUŠTVO
koje će u ime vlasnika UPRAVLJATI cijelom investicijom , a to opet ne mora
značiti da je reigistrirani investitor ujedno i VLASNIK kompleksa….

Nadam se da ćemo uskoro sve saznati.

Ako je istina to su odlicne vijesti

New Report

Close