Stigla dobra vijest za hrvatske korisnike kredita

Autor: VLM , 12. travanj 2019. u 08:45
Foto: Getty Images

– Razmotrit ćemo hoće li očuvanje povoljnih utjecaja negativnih kamatnih stopa zahtijevati ublažavanje nekih eventualnih negativnih efekata, ako ih uopće ima, u međubankarskom posredovanju – komentirao je guverner ECB-a Mario Draghi.

Upravno vijeće Europske središnje banke obznanilo je nakon sjednice u srijedu kako ostaju pri odluci da najmanje do kraja ove godine ne dižu ključne kamatne stope. Još na početku godine bilo je jasno da će odustati od zaoštravanja ekonomske politike zbog rastućih prijetnji po gospodarstvo eurozone: osim geopolitičkih prijetnji i carinskog rata Amerike i Kine, ali i Amerike i Europe te Brexita, tu je i usporavanje rasta inozemne potražnje.

Guverner ECB-a Mario Draghi poručio je da razdoblje slabih ekonomskih indikatora traje duže nego što se očekivalo, posebno u sektoru prerade. Ne bi bilo iznenađenje niti da se razdoblje rekordno niskih kamata nastavi i u 2020., posebno s obzirom na nisku inflaciju, tim više što se raspravlja i o idejama da se, kao i u SAD-u, odluka o podizanju kamatnjaka veže uz stopu inflacije od dva posto. ECB će eventualno razmatrati treba li ublažiti neke popratne posljedice negativnih kamatnih stopa.

– Razmotrit ćemo hoće li očuvanje povoljnih utjecaja negativnih kamatnih stopa zahtijevati ublažavanje nekih eventualnih negativnih efekata, ako ih uopće ima, u međubankarskom posredovanju – komentirao je Draghi.

I globalni je trend još uvijek na strani niskih kamata: nakon što ih je nekoliko puta povećao nakon završetka krize, američki FED također je zamrznuo kamate i do kraja godine neće ih dizati.

Za hrvatske korisnike kredita to je dobra vijest, tim više što bi podizanje kreditnog rejtinga trebalo napraviti dodatni pritisak na pad kamata.

Komentirajte prvi

New Report

Close