‘Šokirao me je prizor koji sam zatekao, a trebala je biti dobra berba’

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2023. u 12:25
Foto: Pixabay

“U desetak minuta koliko je padala, izgubio sam sedam, osam tona grožđa.”

Očekivao je natprosječan urod grožđa, a onda mu je planove poremetilo nedjeljno nevrijeme. Adrianu Černeki, poznatom vinaru iz malog sela Medveje na vinorodnoj Vrhuvšćini, tuča je poharala vinograde, oštetila lišće i grozdove. Dan nakon jake tuče štete se još zbrajaju, no prema prvim procjenama, u konačnici bi mogle biti veće od pedeset posto, piše Glas Istre.

“Prvo je počela kiša, sitna, gusta. Potom je kiša gotovo pa stala, a nastavila je padati tuča, ali tada veličine oraha. Šokirao me je prizor koji sam zatekao u vinogradima. Na lokaciji Kršin i Pod Kršin, nedaleko od sela Medveja, tri kilometra zračne linije od akumulacije Butoniga, kao da je bio nekakav epicentar”, požalio se Černeka.

Terasasti vinogradi na južnoj su poziciji, cijeli dan izloženi suncu. Na toj je lokaciji kompleks od pet tisuća loza, merlota, muškata bijelog, malvazije i terana. Kada je dobra berba, urod se kreće između 13 i 14 tona grožđa.

“S obzirom na posljedice koje će biti nakon tuče, šteta bi mogla biti veća od pedeset posto. U desetak minuta koliko je padala, izgubio sam sedam, osam tona grožđa. Štete se ukupno kreću između deset i 15 tisuća eura”, kaže Černeki.

Komentirajte prvi

New Report

Close