Stažiranjem stječem neprocjenjivo iskustvo

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. studeni 2017. u 22:00
Rafaella Arapović stažira u uredu EU parlamentarca Davora Škrleca

Znanje usvojeno u EU institucijama iskoristit će za unaprjeđenje daljnje gospodarske suradnje Hrvatske i Kanade.

Od početka mandata u Europskom parlamentu zastupnik Davor Škrlec član je Izaslanstva za odnose s Kanadom koje održava redovite kontakte s predstavnicima Kanadsko – hrvatske gospodarske komore i predstavnicima hrvatske zajednice koji žive u Ottawi i Torontu.

Potpisivanje Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i EU (CETA), kojeg je Hrvatski sabor nedavno i ratificirao čime je on stupio i na snagu, je izazvalo interes mladih Hrvata za sudjelovanjem u radu i upoznavanjem s europskim institucijama kod hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. U sklopu toga je i 24 – godišnja Rafaella Arapović iz Montreala, kanadska građanka s dvojnim hrvatsko – kanadskim državljanstvom, upravo zbog interesa za trgovačkim pravom postala članicom Škrlecova ureda u kojem će stažirati od rujna 2017. do siječnja 2018. Funkcioniranje sustava Europske unije nerijetko u Sjevernoj je Americi prava nepoznanica, ali stupanjem CETA-e na snagu u Kanadi postat će nužno razumjeti kako EU funkcionira, kazala je Arapović. 

"Posebno me zanimaju trgovačko pravo i međunarodni odnosi, a rijetkost je u Kanadi da budući odvjetnici ili diplomati imaju iskustvo stažiranja u EU institucijama što će mi pomoći da se istaknem pri ulasku na tržište rada", dodala je. Kaže i da ima priliku biti usred procesa donošenja odluka, a posebno je, ističe, zanimaju sličnosti i razlike između europskog i kanadskog sustava te pojedinačne prednosti svakog od njih.

"Energetika je vrlo važna tema za Kanadu, jednu od najvećih izvoznica tog resursa.  Stažiranje u uredu europarlamentarca Škrleca vidim kao priliku za stjecanje uvida u djelovanje drugih država u tom području. Zaštita okoliša je također sve važnije pitanje u Kanadi, a stažirajući kod zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu mogu se odlično upoznati s tom tematikom i procesima pregovaranja između država članica i različitih europskih institucija", dodala je.

Škrlec je u svom uredu u Bruxellesu od početka mandata do danas surađivao s 25 stažista i stažistica, a dvoje ih je stažiralo i u klubu zastupnika Zelenih/ESS-a što im je pružilo dodatnu dimenziju upoznavanja s političkim radom Parlamenta, istaknuo je u razgovoru za Poslovni dnevnik. "Povratne informacije koje imam su izvrsne jer svi koji su stažirali u mojem uredu nakon završetka studija našli su posao ili u Hrvatskoj ili u Bruxellesu. Očito da su znanje koje su dobili za vrijeme stažiranja i preporuka bili prepoznati od njihovih poslodavaca", napominje. Pojasnio je i da su kriteriji izbora stažista njihovo poznavanje rada institucija EU, Europskog parlamenta i kluba zastupnika Zelenih/ESS-a, a obično cijeli postupak traje oko dva mjeseca i na kraju se manji broj odabranih pozove i na razgovor kao posljednji filter za odabir. Na posljednji raspisani natječaj za pet mjesta za stažiranje javilo se 66 kandidata. 

"Potencijal za bolje gospodarske odnose s Kanadom nalazi se i u našoj dijaspori koja živi u Kanadi i koja je jedna od najbolje organiziranih i povezanih hrvatskih zajednica u svijetu. Tako će i Rafaella za vrijeme stažiranja imati priliku upoznati se sa svim detaljima CETA-e od relevantnih osoba u Bruxellesu. Smatram kako će biti izvrsna gospodarsko-diplomatska ambasadorica koja će u budućnosti doprinositi daljnjem unaprjeđenju gospodarske suradnje Hrvatske i Kanade", istaknuo je Škrlec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close