Stara Vlaška postaje pješačka zona, dogradonačelnik objavio detalje

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2022. u 13:16
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Otvorenje će biti 28. svibnja

Zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet prezentirao je na današnjoj koferenciji za novinare projekt pretvaranja Stare Vlaške u pješačku zonu, javlja Zagrebinfo. 

“Jako nam je drago da možemo najaviti nešto što smo najavljivali još u našem programu i što nam je kao upravi vrlo bitno, a to je da se odmaknemo od autocentričnog grada i od fokusa na automobil i da razvijamo druge oblike prometa i omogućavamo druge oblike prometa kao što su biciklistički promet ili pješački promet i u tome smislu bih vam danas volio prezentirati prvu dionicu proširenja pješačke zone koju ova uprava misli u narednim godinama itekako provoditi”, rekao je na početku.

Radi se o svima dobro znanom komadu Stare Vlaške između Draškovićeve i Palmotićeve ulice.

“To je prostor zakrčen automobilima s ukupno 20 parkirnih mjesta, što onih običnih ‘bijelih’, što povlaštenih, što za osobe s invaliditetom i tranzitni promet automobila koji dolazi sa sjevera iz ulice Ribnjak i koji skreću u Vlašku ulicu prema istoku. Ulica koja zaista nije bogzna kako ugodna ni reprezentativna želimo to promijeniti na način da ju zatvorimo i pretvorimo u pješačku zonu. Ako to može Barcelona sa svojom zonom smirenog prometa unutar tzv. superblokova i ako to može nama puno bliža Ljubljana onda valjda možemo i mi. Danas bih prezentaciju prezentirao kroz tri dijela. Prvi dio tiče se inicijative koja je dovela do akcije, u drugom dijelu prezentirat ću vam projekt i reći nešto o scenariju otvorenja koje je planirano za 28.5. u 10:30 sati”, najavio je Korlaet.

Kaže da je inicijativa za pješačku zonu došla je iz njihovog programa, iz stava da je Zagreb autocentrični grad i da to treba mijenjati, da treba razvijati druge oblike prometa i prijevoza, druge mogućnosti kretanja kroz grad.

“Grad mora postati dostupniji svima, ne samo automobilima, ne smije biti primat na automobilu. To je bilo zapisano u našem programu. Isto tako pojavile su se i neke druge inicijative koje su također bile inline s ovom našom, a to je npr. inicijativa koju je godinama gurala udruga 1postozagrad. U duhu svih tih inicijativa odlučili smo Staru Vlašku pretvoriti u prvi dio pješačke zone nakon dugo vremena koji bi se pretvorio u pješačku zonu. U tom smislu pozvali smo nekoliko arhitektonskih ureda da daju svoje ponude, javila su se četiri i među njima smo izabrali dansko-hrvatsku kombinaciju – kopenhagenski ured Healthy Sistems i njihovog zagrebačkog partnera Studio II, i dogovorili s njima projekt privremenog redizajna Stare Vlaške kao pješačke zone. Za sva trajnija rješenja morat će biti poduzet javni urbanističko-hortikulturalni natječaj”, rekao je Korlaet.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gnu i ekipa žele biti maštoviti

Najružnija  ulica u  Zagrebu……stare  kućice , pune štakora, opasna pročelja koja se urušavaju….zapušteni  ulazi,  stolarija…dvorišta puna blata, smeća i nereda….

Zatvorite vi staru Vlašku al onda omogućite normalno prometovanje vozila iz smjera Ribnjaka prema Draškovićevoj i skretanje lijevo u Vlašku.

 

I pretanite nas maltretirati biciklistima, romobilsitima i ostalim Bolt i Wolt zgubidanima jer su isti napravili i rade potpuni prometni nered i kaos po gradu. Automobilisti su mila majka za zgubidane

New Report

Close