Stara Vlada novoj ostavila 71 projekt koji treba biti strateški

Autor: Marija Brnić , 14. siječanj 2016. u 22:00
Ivan Vrdoljak/Patrik Macek/PIXSELL

Na listi 12 projekata koji čekaju odobrenje Vlade nema promjena još od srpnja.

U izviješću o radu Vlade Zorana Milanovića gotovo se niti ne spominje jedan od najvažnijih projekata koje je inicirao njegov tim s namjerom da olakša i ubrza realizaciju ulaganja i time privuče nove investitore u Hrvatsku i pokrene gospodarstvo. Riječ je o zakonu o strateškim ulaganjima, koji je donesen 2013., no umjesto da olakša poduzetnicima prolaz kroz državnu administraciju, u toj se mreži zapleo i sam vladin strateški projekt.

Rezultat je da je tek četiri projekta Vlada u međuvremenu proglasila strateškima, no liste onih koji su proteklih više od dvije godine aplicirali za dobivanje tog statusa nikada nisu objavljivane. Strogo čuvani podaci dostupni su iz vladinog izviješća, bez procjena vrijednosti istih. Osim četiri strateška projekta – rekonstrukcije TE Plomin, Kontejnerskog terminala Zagrebačkog pristaništa u Luci Rijeka i Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, te terminala ukapljenog plina LNG, ukupno je još 71 projekt na čekanju da postane od strateškog interesa. Točnije u nekoj od faza tog procesa.

Najveći broj nominiranih projekata, kao i četiri već odabrana, dolazi od javnog sektora, a riječ je pretežito o vodovodnim, komunalnim sustavima i sličnim infrastrukturnim projektima s lokalnih razina ili obnove željezničke infrastrukture i gradnje plinovoda. Tek 22 projekta ukupno gledajući dolaze iz privatnog sektora, ali je pred Banske dvore stiglo njih tek šest, a jednak je i broj javnih ulagačkih projekata koji čekaju na proglašenje strateškim. U toj su fazi od privatnih projekata gradnja energana na biomasu i staklenika u Ogulinu koju pokreće tvrtka Reneteh Ogulin, potom obnova i proširenje piste zračnog pristaništa Mali Lošinj, projekt najveće tamošnje turističke tvrkte Jadranke.

Ostala četiri projekta redom su u turističkom sektoru – Maistrin hotel Park s pet zvjezdica u Rovinju, veliki turistički kompleks češkog ulagača JTH Costabella u Kostabeli, autokamp Punta nova u koju ulaže Nova Camping, a financijski najveće privatno ulaganje u ovoj grupi je kompleks 'Frapa Resort Medine' u koji, tik uz postojeću marinu, više od milijardu kuna ulaže tvrtka Medine iz Rogoznice.  Zanimljivo je i da na listi 12 projekata koji čekaju odobrenje Vlade nema promjena još od srpnja kada je LNG proglašen strateškim. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je i predsjednik vladinog povjerenstva za strateške projekte, pojasnio je da je potrebno odraditi "kompletnu proceduru".

Grčić je projekt postupno prebacio na resor Ivana Vrdoljaka, a on spustio na razinu Agencije za ulaganja i CEI-a. No, samo povjerenstvo na odobrenje ulaska na listu za vladino proglašenje strateškim čeka 38 projekata, dok ih još sedam tek treba doći na stol povjerenstvu, a niti u tu fazu još nije ušlo 14 projekata, koji tek prolaze osnovnu obradu. Na listi ulagačkih projekata za koje država daje poticaje, bilo direktne ili kroz porezne olakšice, ukupno ih je 120, s time da ih je 34 realizirano i prati se njihova provedba, a 86 ih je u fazi obrade. Pliva je jedna od tvrtki koja prednjači po dobivenim poticajima, ali i projektima koji su u obradi, dok je rekorder s kandidiranim projektima samoborski DIV, a traži potpore za novih pet projekata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stara SDP+HNS Kukuriku Milanovićeva vlada novoj Domoljubnoj-Most vladi ostavila je samo mrak i ogromne dugove.

Da su imali ikakve realne projekte bi ih realizirali.

Kojeg god su se projekta primili propao je.

Da samo spomenem Omblu , bušenje po Jadranu , Plomin , A1…..

A kada pomislim na silne ostavljene sakrivene kosture po ormarima – smrznem se.

New Report

Close