Stara kovačnica iz 19. stoljeća zasjala u turistički mamac, najčešći gosti dolaze iz Njemačke, Austrije i Belgije

Autor: Marta Duić , 23. veljača 2022. u 14:00
Stancija Kovačići radi tijekom cijele godine, tijekom ljetnih mjeseci svakodnevno, a ostatak godine od srijede do nedjelje/PD

Poduzetnička priča Danijele Paliske i Vinka Frlana započela je 2009.

Stancija Kovačići koju vodi bračni par Danijela Paliska i Vinko Frlan smjestila se u Rukavcu pored Matulja, u podnožju Učke i svega na nekoliko minuta od Opatijske rivijere.

U ugostiteljsko-turističkom poslu već su 13 godina, a ova poduzetnička priča počela je 2009. kada je Vinko Frlan, vlasnik stancije i glavni kuhar, odlučio obnoviti i prenamjeniti staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt. Stancija Kovačići dobila je ime po nadimku Frlanove obitelji u čijoj se kući do tada nalazila kovačija (kovačnica).

Njeguje se isti princip
Kako otkriva Frlan, od početka u svojoj Stanciji njeguje isti princip, koristi lokalne i svježe namirnice od kojih stvara tradicionalna jela Kvarnera i Istre. Na jelovniku se tako može naći i boškarin, istarski pršut i kobasice, istarski sirevi i tartufi ili odležani odresci.

Rade i domaću tjesteninu i svježi kruh od različitih vrsta brašna s dodacima začinskog i samoniklog bilja iz njihovog vrta u kojem uzgajaju desetak vrsta mediteranskog bilja poput lavande, ružmarina, bosiljka i mažurana, a uz pomoć roditelja uzgajaju i razno povrće.

10

lokalnih dobavljača s kojima surađuje Stancija Kovačić u nabavci namirnica

“U fokusu mi je iskoristiti namirnicu do maksimuma, primjerice u kruhu i pecivima je ulje od stabljika celera koje raste u našem vrtu. Jelovnik mijenjamo sezonski i konstantno uvodimo novitete˝, kaže Frlan. Stancija Kovačići surađuje s lokalnim dobavljačima i OPG-ovima, i to njih desetak.

Tako za meso od boškarina surađuju s Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZRRI), suhomesnati proizvodi su također iz okolice, od obiteljske tvrtke Buretić brega iz Matulja, sirevi i mliječni proizvodi dolaze iz poljoprivrednog obrta Buretići koji u ponudi ima od škripavca i skute do mozzarelle, mesnica Čučković zadužena je za odležane steakove, a solana Nin opskrbljuje ih začinskim solima.

“Tu je i mladi grobnički sir koji koristimo u mnogim našim jelima, primjerice za carpaccio, sami kiselimo povrće poput rotkvica, meso nabavljamo iz tri lokalne mesnice i broj partnera s kojima surađujemo stalno raste. U planu nam je i proširiti vrt s povrćem i začinskim biljem˝, otkriva Frlan.

Novi gosti
Stancija Kovačići radi tijekom cijele godine, tijekom ljetnih mjeseci svakodnevno, a ostatak godine od srijede do nedjelje.

Imaju šestero zaposlenih, dvoje u kuhinji, dva konobara te Danijelu i Vinka koji vodi cijeli posao, od nabave do restorana i smještajnih kapaciteta. Organiziraju i domjenke i proslave, a uz tri odvojene sale za 70 gostiju i terasu koja je otvorena veći dio godine, stancija ima i pet soba te može smjestiti 11 gostiju.

“Bazen koji smo napravili 2018. godine uvelike nam je produljilo boravak naših gostiju, a promijenila se i njihova struktura jer od tada više dolaze obitelji s djecom.

Danas naši gosti u prosjeku ostaju sedam do deset dana, a najčešći gosti dolaze iz Njemačke, Austrije i Belgije. Za goste imamo i doručak u ponudi, a inače radimo samo za ručak i večeru˝, ističe za kraj Danijela Paliska.

Komentirajte prvi

New Report

Close