U međimurskoj vinariji Štampar koja ima šest zaposlenika i 14 hektara vinograda posebnu pažnju posvećuju autohtonoj sorti pušipel, od koje proizvode vina vrhunske kvalitete. Kako kaže David Štampar, vlasnik vinarije i predsjednik udruge Hortus Croatiae, tradicija proizvodnje vina u njegovoj obitelji duža je od jednoga stoljeća, a veće pomake u proizvodnji ostvarili su 1991. kada su napunili prve butelje.
“Pristup proizvodnji se modernizirao, podigli smo nove nasade, sagradili podrume i počeli s proizvodnjom pjenušaca i crvenog vina. Danas su naša vina čisti odraz terroira gornjeg Međimurja. Pušipel je jedina važna autohtona sorta u Međimurju, a kroz nacionalne i programe EU radimo na podizanju njezine kvalitete i na njezinoj afirmaciji. Za snažniju afirmaciju pušipela zalažemo se aktivnostima u vinariji, ali i kroz udrugu Hortus Croatiae”, objašnjava Štampar.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu