Međimurski vinar izvozi u Francusku, Njemačku, Švedsku i Hong Kong

Autor: Marta Duić , 20. travanj 2018. u 09:27
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Međimurski vinar ulaže europski novac u sadnju vinograda, mehanizaciju te turističku djelatnost.

U međimurskoj vinariji Štampar koja ima šest zaposlenika i 14 hektara vinograda posebnu pažnju posvećuju autohtonoj sorti pušipel, od koje proizvode vina vrhunske kvalitete. Kako kaže David Štampar, vlasnik vinarije i predsjednik udruge Hortus Croatiae, tradicija proizvodnje vina u njegovoj obitelji duža je od jednoga stoljeća, a veće pomake u proizvodnji ostvarili su 1991. kada su napunili prve butelje.

“Pristup proizvodnji se modernizirao, podigli smo nove nasade, sagradili podrume i počeli s proizvodnjom pjenušaca i crvenog vina. Danas su naša vina čisti odraz terroira gornjeg Međimurja. Pušipel je jedina važna autohtona sorta u Međimurju, a kroz nacionalne i programe EU radimo na podizanju njezine kvalitete i na njezinoj afirmaciji. Za snažniju afirmaciju pušipela zalažemo se aktivnostima u vinariji, ali i kroz udrugu Hortus Croatiae”, objašnjava Štampar.

I prodaja sve bolja

Pohvalio se kako iz godine u godinu bilježe rast prodaje i odlične rezultate na natjecanjima, poput, primjerice, prošlogodišnje bronce s Decantera za Sauvignon berbe 2016.

“Izvozimo u Francusku, Njemačku, Švedsku i Hong Kong. U posljednje tri godine uložili smo u proširenje podruma i proizvodnju pjenušaca te novu preradu grožđa i kupnju zemljišta za vinograde”, kaže međimurski vinar. Dosad su povukli sredstva iz mjera za mlade i e-impuls, a planiraju se prijaviti za mjere za sadnju vinograda i nabavku mehanizacije te na mjeru za razvoj turističke djelatnosti.

Urbanovo stalno raste

Udruga Hortus Croatiae koja okuplja 24 vinara organizira Urbanovo, enogastronomsku manifestaciju koja već 19 godina promiče proizvode Međimurja, a ove godine program je, od 18. svibnja do 1. lipnja usmjeren na uživanje u vinima, delicijama, glazbi, kulturi i tradiciji. Uz porast broja izlagača i posjetitelja, Urbanovo je preraslo granice županije te danas izlagači dolaze iz Slovenije, Austrije i Mađarske. I jedan od partnera manifestacije ove godine je iz inozemstva, poljsko Kujawsko-pomorsko vojvodstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close