Srednjoškolci na projektu uređenja okoliša ujedinili četiri škole

Autor: Lucija Špiljak , 23. rujan 2021. u 21:59
Foto: BORIS ŠČITAR/VL

Žele potaknuti stvaranje adekvatnog vanjskog prostora za održavanje izvannastavnih aktivnosti.

Osim što im je svima crtanje omiljeni hobi i usto su ambasadori juniori EPAS programa (Škola ambasador Europskog parlamenta), Simona Perić, Ante Kovač i Lu Ivoš ujedno su inicijatori projekta čišćenja i uređenja okoliša Gimnazije Vladimira Nazora koju pohađaju. Projektom su, kažu, željeli potaknuti stvaranje adekvatnog vanjskog prostora za održavanje raznih izvannastavnih aktivnosti škole.

Osim škola s kojima dijele dvorište, u projekt su uključeni i Grad Zadar, tvrtka Nasadi d.o.o. za održavanje javnih površina te gradska Čistoća, a ovaj se mladi srednjoškolski tim nada da će se broj suradnika širiti.

Čekaju dozvolu

“Željeli smo poboljšati situaciju u okolini i ujediniti sve četiri škole – Gimnaziju Vladimira Nazora, Gimnaziju Jurja Barakovića, Grafičku školu, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna”, jasno kaže Simona Perić koja je s ostalim članovima tima projekt uređenja i čišćenja prijavila na UPSHIFT trodnevnu radionicu za mlade od 13 do 19 godina u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih), koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Učenike je o projektu obavijestila profesorica Tihana Magaš koja je i koordinirala prijave timova. Simona, Ante i Lu na UPSHIFT su se, kažu, prijavili iz puke znatiželje, iz čega je nastao jedan od pobjedničkih projekata koji je žiri nagradio s 15.000 kuna za implementaciju rješenja u njihovoj lokalnoj zajednici. Simonin kolega Ante Kovač kaže kako ih, nakon što riješe zakonske prepreke, očekuje konačno uređenje dvorišta škole.

“Budući da je prostor u pitanju pod vlasništvom Grada Zadra, treba nam dozvola za korištenje i preuređenje javnog prostora koju bi uskoro trebali dobiti. Nakon toga slijedi čišćenje dvorišta, košenje trave i neželjenog raslinja, sadnja živice i edukativnog vrta, postavljanje kanti za otpad i reciklažnih kanti te izgradnja i postava klupa”, pojašnjava detaljnije Simona.

Prije početka UPSHIFT-a napravili su anketu za učenike i djelatnike svih četiriju škola koja je naišla na pozitivne reakcije i volju učenika da se pridruže projektu i čišćenju.

Kao i većina njezinih vršnjaka, Simona kaže da bi voljela da u hrvatskom obrazovanju ima manje nepotrebnih informacija zbog kojih gube vrijeme. Želja joj je upisati psihologiju na Sveučilištu u Zadru ili se baviti stranim jezicima, a uz to želi iskusiti život i van granica Hrvatske. No, sigurna je da bi se naposljetku ipak vratila u Lijepu našu. Osim projekta čišćenja i uređenja okoliša Srednje škole Vladimira Nazora Zadar, među pobjedničkim projektima bili su: nedovoljna informiranost sugrađana o osobama s invaliditetom, osvještavanje mladih u lokalnoj zajednici o važnosti recikliranja, čišćenje Perinog potoka u Drnišu, nedovoljna informiranost djece, roditelja i profesora o disleksiji, te Marjan – uređenje neodržavanih postojećih površina i stvaranje novih rekreativnih sadržaja.

Novi ciklus

Sada je krenuo novi ciklus UPSHIFT trodnevnih radionica, namijenjen učenicima iz Međimurske županije, na koje se sa svojim idejama mogu prijaviti svi između 13 i 19 godina koji žele razvijati ideje koje rješavaju važan problem u zajednici. Najbolji timovi će dobiti 7500 kuna za daljnji razvoj i realizaciju.

Prijave traju do 28. rujna putem internetske stranice zabum.hr/upshift.

Komentirajte prvi

New Report

Close