‘Sramotno! Hrvatskim poduzetnicima provjera poreznog broja još uvijek je nedostupna’

Autor: Suzana Varošanec , 02. srpanj 2013. u 14:44
Ilustracija

Pokušavši provjeriti svoj porezni broj, poduzetnik je dobio sljedeći odgovor: “Nedostupna usluga države članice. Molimo ponovite vaš zahtjev kasnije”.

"Pišem vam kako biste objaviti sramotnu nesposobnost Porezne uprave da učini dostupnim provjeru poreznog broja putem EU internet stranice za provjeru tog broja (VAT) na adresi http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ ", tim riječima javio se poduzetnik Marko Raspor na e-mail adresu Poslovnog dnevnika. Raspor je, naime, pokušao provjeriti svoj porezni broj, ali je dobio sljedeći odgovor: "Nedostupna usluga države članice. Molimo ponovite vaš zahtjev kasnije". Taj je broj važan za hrvatske poduzetnike, porezne obveznike u sustavu PDV-a, koji posluju izvan Hrvatske.

VIES omogućava prijenos i razmjenu podataka o valjanosti PDV identifikacijskih brojeva poduzetnika, a ima dvije funkcije: poduzetnicima omogućava provjeru poreznih brojeva partnera iz EU, a Poreznoj upravi omogućava i olakšava nadzor. No umjesto da funkcionira, baza je zakazala. Po mišljenju nekolicine poduzetnika i poreznih savjetnika odgovornost za to leži na Poreznoj upravi RH. 

Raspor, inače direktor tvrtke Femina Media d.o.o., reagirao je prvi. Nakon toga stigle su s više strana opetovane potvrde o problemu. Kako nam je rekao Andrija Garofulić, direktor poreznog i poslovnog savjetovanja iz tvrtke Cinotti savjetovanje, na dan hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, odnosno u ponedjeljak, cijeli dan VIES baza podataka nije bila dostupna. VIES baza Porezne uprave  trebala je naime biti  istog dana  povezana sa centralnim VIES sustavom kako bi novi sustav PDV-a profunkcionirao u praksi.

"Baza nije radila ni jutros, ne radi ni sada! Usluga je nedostupna, a to je ravno totalnoj katastrofi za domaće poduzetnike jer sada se oni trebaju boriti da dokažu svojim poslovnim partnerima iz EU da su stvarno obveznici PDV-a. Inače će u pravilu strani partner zaračunati PDV svoje matične države što znači da on neće biti neutralan za hrvatsku tvrtku kao što bi trebao biti. Novi udar na novčani tijek hrvatskih poreznih obveznika, ako se uzme primjer Njemačke, iznosit će tako 19 posto tamošnjega PDV-a, a između tri i šest mjeseci trebat će domaćim poduzetnicima da dokažu da su u sustavu PDV-a", rekao je Garofulić. 

Raspor, pak, navodi sljedeće: "Novim pravilima, hrvatskim tvrtkama EU tvrtke ne naplaćuju PDV, ako i samo ako postoji valjani PDV porezni broj (postoje izuzeci naravno). Budući da  EU tvrtke ne mogu provjeriti valjanost hrvatskog PDV broja (jedanaestoznamenkasti OIB broj) na zajedničkoj EU stranici za provjeru istoga, EU tvrtke naplaćuju PDV te time hrvatske tvrtke plaćaju veći račun, a PDV iskazan na njemu neće moći odbiti. Neke EU tvrtke, naravno, ne priznaju rješenje suda o registraciji, jer opet, na njemu nije iskazan OIB, pa se mora slati zaseban OIB papir, koji pak pobuđuje sumnju i tako unedogled. Ukratko, tako se izbija dodatan novac malim i srednjim HR tvrtkama, a sve zbog nesposobnosti poreznog IT sustava." 

Prema mišljenju Garofulića, riječ o doista velikom propustu, i to posebice s obzirom na to da je već gotovo godinu dana bilo poznato da upravo 1. srpnja stupamo u EU, te primjenjujemo novi Zakon o PDV-u, kod kojega je upravo PDV identifikator ključan faktor za primjenu nekih temeljnih načela oporezivanja.

"S obzirom da VIES baza podataka sadrži PDV brojeve onih hrvatskih poreznih obveznika koji su po službenoj dužnosti dobili PDV identifikator od strane hrvatske Porezne uprave ili su ga alternativno samostalno tražili, nedostatak u vidu nemogućnosti provjere PDV brojeva hrvatskih poreznih obveznika iz gore navedenih kategorija je u potpunosti na Poreznoj upravi", kaže on dodajući da, naravno, oni poduzetnici koji  nisu dobili PDV broj od Porezne uprave ili ga nisu samostalno tražili, ne bi mogli ostvariti neka od temeljnih načela oporezivanja između dva porezna obveznika niti da sama baza radi. 

 


Andrija Garofulić

Prevedeno, problem je gorući jer VIES kao baza podataka PDV brojeva europskih poduzetnika služi kako bi poduzetnici (porezni obveznici) iz europskih država provjerili je li poduzetnik iz druge države članice kojem se prodaju dobra zaista i obveznik PDV-a.  Ako VIES baza podatka na upit poreznog obveznika vrati poruku o valjanosti PDV broja poduzetnika koji se provjerava, kao generalno pravilo se ne naplaćuje strani PDV, tj. domaći poduzetnik dobiva fakturu iz inozemstva bez stranog PDV-a. Garofulić kao primjer navodi, ako njemački porezni obveznik izvrši uslugu poreznog savjetovanja hrvatskom poreznom obvezniku, on neće naplatiti njemački PDV ako provjerom u VIES sustavu utvrdi da je primatelj hrvatski porezni obveznik.  

 

 

Uočili ste nepravilnost? Imate problem? Javite nam se na redakcija@poslovni.hr!

"Problem je što će zbog gore navedenog nedostatka hrvatski porezni obveznici u pravilu dobivati fakture od stranih partnera sa stranim PDV-om, ali kojeg bi ipak u pravilu trebali moći povratiti od stranih poreznih vlasti preko e-portala hrvatske porezne uprave. Ono što svakako možemo savjetovati poduzetnicima (poreznim obveznicima) koji su dobili potvrdu Porezne Uprave o PDV identifikatoru, a ista još nije vidljiva u VIES sustavu, je da stranim partnerima dostave navedenu potvrdu kako bi dokazali da zaista posjeduju PDV identifikator, te kako bi se po generalnom načelu ostvarila oslobođenja od stranog PDV-a", kaže on. 

Objašnjava i da je u europskoj praksi moguće, ali ne često primjenjivo, da poduzetnik koji isporučuje dobra primjeni oslobođenje od svog nacionalnog PDV-a kada isporučuje stranom poreznom obvezniku, čak i u situacijama kada nema potvrdu o PDV broju iz VIES baze, a u situacijama kada je iz drugih dokaza (prijašnje fakture, potvrde o rezidentnosti itd.) izvjesno da je primatelj zaista obveznik PDV-a. Ostaje nam, zaključuje, samo "nada da će hrvatski VIES profunkcionirati, te će se oporezivanje u što kraćem roku početi odvijati po normalnim pravilima".

Vlado Brkanić, glavni urednik časopisa "RRiF" smatra da je problem s VIES sustavom nastao zbog izostanka kvalitetne pripreme, i to s jedne strane Porezne uprave, te s druge strane poreznih obveznika koji tek sada vide kolike su goleme novosti u sustavu PDV-a.

Kod nekih, tvrdi on, to će čak uzrokovati osnivanje novih poduzeća. 

"Zbog odnosa s poduzetnicima iz EU u nekim slučajevima trebat će se osnovati nova poduzeća kako bi se mogao i kod neprofitinih organizacija i ustanova uspostaviti odnos 'biznisa prema biznisu'. Primjerice jedna velika neprofitna državna organizacija, ako ne osnuje tvrtku, trpit će teret inozemnoga PDV-a na korištene usluge u inozmestvu što će predstavljati veći neto odljev novca za iznos njihovog PDV-a  iz razloga što strani poduzetnik ne može za pruženu uslugu prenijeti poreznu obvezu obračuna i plaćanja PDV-a na našu neprofitnu organizaciju", kaže Brkanić. 

Iz Porezne uprave stiglo je objašnjenje da se "obavijest o problemima oko VIES sustava nalazi na internetskoj stranici Porezne uprave". Naime, u  današnjoj obavijesti Porezna uprava poziva se na tehničke poteškoće na web servisu Europske komisije http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/  zbog čega u ovom trenutku nije moguće provjeriti valjanost PDV ID brojeva. "Molimo porezne obveznike kojima je dodijeljen PDV ID broj da upute svoje poslovne partnere iz EU da provjere valjanosti hrvatskih PDV ID brojeva preko svojih poreznih uprava dok se ne otklone tehničke poteškoće na web servisu Europske komisije".  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dao bih se kladiti da su mnogi u Ministarstvu financija tek sad prvi put čuli za VIES

New Report

Close