Spriječite sivu zonu i zaposlite stručnjake u sektoru dezinfekcije

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2023. u 22:00
Foto: HGK

Prema podacima Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, u toj je djelatnosti u Hrvatskoj 85 subjekata.

Uz zdravstveni sektor, ključnu ulogu za suzbijanje zaraznih bolesti u doba pandemije imaju i tvrtke koje obavljaju djelatnost obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Radi se o visoko reguliranoj djelatnosti gdje pogreške mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za građane.

No, dio ovih tvrtki opstaje na tržištu iako ne udovoljavaju svim regulatornim zahtjevima – ne zapošljavaju dovoljan broj stručnih osoba za obavljanje ove djelatnosti niti dovoljno redovito provode potrebna stručna usavršavanja svojih djelatnika.

Stručni skup “Važnost provođenja obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njezine Zajednice za ekološku sanitaciju okupio je predstavnike tvrtki koje obavljaju djelatnost obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i nadležnih institucija kako bi adresirali probleme u djelatnosti.

85

subjekata u RH registrirano je u području dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije

“Naša Zajednica ima za cilj ukazati na trenutačne propuste te pomoći pronaći rješenja. Želimo spriječiti poslovanje u sivoj zoni te se ne želimo dovesti u situaciju da se zbog određenih slučajeva stigmatizira cijela branša. Svi moramo imati jednaku priliku za poslovni uspjeh”, poručio je predsjednik Zajednice za ekološku sanitaciju HGK Ivan Mustapić.

Prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati tvrtke iz ove djelatnosti, određen je minimalni broj osoba koje moraju zapošljavati s punim radnim vremenom. U praksi se događa da neke tvrtke zapošljavaju potreban broj djelatnika samo tijekom postupka dobivanja odobrenja, nakon čega otkazuju ugovore o radu. Isto tako, odgovorne osobe te svi izvoditelji takvih mjera obvezni su se trajno usavršavati, no i to pravilo neki zaobilaze.

Prema podacima Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, u toj je djelatnosti u Hrvatskoj 85 subjekata. Nadzor nad provođenjem mjera vrši Državni inspektorat, no kako bi se ustvrdilo da netko cijelo vrijeme dok traje dozvola ima zaposlen određeni broj djelatnika, provjera bi se trebala vršiti najmanje svakih šest mjeseci.

“Prijedlog HGK i članica naše Zajednice je da se uvidom u broj zaposlenih u HZMO-u može ustanoviti zapošljava li netko cijelo vrijeme minimalno propisan broj djelatnika. Ističemo i da nigdje nisu propisane sankcije vezane uz minimalni broj zaposlenih”, poručila je voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Na skupu je Romana Grizelj iz Ministarstva zdravstva istaknula da je tijekom 2024. u planu donošenje novog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te je pozvala sve zainteresirane da se sa prijedlozima uključe u donošenje novih akata.

Komentirajte prvi

New Report

Close