Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Spremniji dočekujemo izazove koji dolaze

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Luka Burilović
15. prosinac 2022. u 22:00
Luka Burilovic, predsjednik Hrvatske gospodarske komore/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Premda i sama spomen recesije oživljava neugodna sjećanja za zadnju veliku krizu, koja je ostavila brojne socijalne i ekonomske neravnoteže, ohrabruje činjenica da se u odnosu na 2008. nalazimo u bitno boljem položaju.

Otkad smo prije gotovo 10 godina ušli u Europsku uniju, robni nam se izvoz udvostručio, zaduženost poduzeća i kućanstava osjetno je pala, kronični deficiti u tekućem računu platne bilance postali su održivi suficiti, a udjel javnog duga u BDP-a pada. Istovremeno, otvoreno je 200.000 radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru, a stopa nezaposlenosti nikad nije bila manja, uz najviši kreditni rejting od neovisnosti.

S druge strane, visoka inflacija i nepoticajno inozemno okruženje glavni su izazovi u ovome trenutku. Inflacija smanjuje raspoložive dohotke, a gospodarstvenici ne uspijevaju prebaciti cijeli porast cijena na potrošače. Ipak, koliko god teško bilo, treba razmišljati o razdoblju nakon usporavanja i biti spreman za iskorake kod sljedeće faze rasta ekonomije.

Potrebno je na vrijeme prihvatiti, ali i iskoristiti činjenicu da era globalizacije poprima drukčiji oblik, da je pred nama vrijeme samoodrživosti i fokusiranosti na vlastite snage ali i mogućnosti poslovanja na tržištima u okruženju. HGK je već spremna za taj zaokret. Idućih će mjeseci u još većem fokusu našega rada biti teme poput održivosti, što veće energetske samodostatnosti, kao i razvoja prehrambene industrije koja mora uključivati više inovacija i tehnologija. Moramo se svi zajedno što više okrenuti razvoju domaćih proizvoda i rješenja, našim znanjima i uslugama.

Ulaskom u eurozonu i schengenski prostor imamo priliku zauzeti još veći dio jedinstvenog EU tržišta od gotovo 450 milijuna potrošača i gospodarstvenika. Posebno u trenutku kada su svi oni više nego ikada okrenuti unutarnjem tržištu EU. O tome najbolje govori podatak da nam je izvoz u sedam mjeseci ove godine porastao gotovo 32%, a kada se pridodaju i vladine mjere vrijedne 21 milijardu kuna proizlazi da bitno spremniji i otporniji dočekujemo predstojeće izazove.

HGK je svjestan okolnosti u kojima živimo, u kojima poduzetnici, naši članovi, posluju. Kako bismo osigurali snažno, otporno i dugoročno održivo hrvatsko gospodarstvo, ključna područja našega rada u 2023. bit će vezana uz budućnost rada i konkurentnost ljudskih potencijala, EU politike, internacionalizaciju poslovanja te održivi razvoj i zelenu tranziciju. Izazova neće nedostajati, ali s umjerenim optimizmom gledam na iduću godinu kao i sve prilike koje nam nesumnjivo dolaze.

New Report

Close