Spremnici slovenskog Aplasta na razini rješenja iz Skandinavije

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2022. u 22:00
Slovenska tvrtka do sada je proizvela 8000 polupodzemnih spremnika/JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Radi se o brendu ECOdip koji se izrađuje u kapacitetu od 1300, 3000 i 5000 litara – odnosno 1,3 kubni metar, tri te pet kubika zapremine.

Iako najinovativnija ekološka rješenja dolaze uglavnom sa sjevera Europe, gdje je ekološka svijest na najvišoj razini, postoji i tvrtka iz susjedne Slovenije koja se svrstava u taj segment, kazao je Jože Kolman, voditelj komercijale tvrtke Aplast Slovenija u svojoj prezentaciji “ECO DIP polupodzemni spremnici za prikupljanje otpada” na 12. Croatia Waste Expo 2022. koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održao u ponedjeljak u Zagrebu.

Pojašnjava da se u slovenskom Žalecu nalazi tvrtka koja već nekoliko desetljeća proizvodi polupodzemne spremnike smeća. Do sad je napravljeno više od 8000 takvih spremnika, a najviše ih se izvozi u zemlje poput Norveške, Finske i općenito Skandinavije. Najveći pojedinačni projekt im je upravo bio u Švedskoj gdje su za jedno tamošnje veliko sportsko natjecanje, odnosno za grad u kojem se o održavalo, isporučili 600 ovakvih spremnika.

Radi se o brendu ECOdip koji se izrađuje u kapacitetu od 1300, 3000 i 5000 litara – odnosno 1,3 kubni metar, tri te pet kubika zapremine. Uglavnom se ovakvi projekti izvode tako da su spremnici ukopani 1,5 metara u zemlju, a 1,1 metar su iznad zemlje, a što omogućuje da ih koriste i djeca. “U Sloveniji smo posebno primijetili trend da se ovakvi spremnici ugrađuju oko grobalja u manjim mjestima jer na adekvatan i ekološki način zbrinjavaju velike količine otpada”, kaže Kolman.

Dodaje da im je najveći problem, posebno u Sloveniji, bila neadekvatnost komunalnih poduzeća da upravljaju takvim spremnicima jer nemaju opremu za njih. Zbog toga su stvorili i tehnologiju posebnih vreća koje se puno lakše prazne, uz standardne spremnike koji mogu biti plastični ili metalni. 

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close