Bez službene potvrde o dolasku jednog od najvećih: ‘Spremni smo udomiti automobilsku industriju’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 06. prosinac 2018. u 08:01
Čehok bi ponudio svu infrastrukturu i ljude/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Gradonačelnik Čehok nije decidirano rekao je li mu se korejski Hyundai javio radi pokretanja proizvodnje cijelih vozila, ali jest da se već neko vrijeme vode pregovori o dolasku autoindustrije i da sve ide preko Vlade.

Nema nikakve službene potvrde da bi korejski Hyundai, jedan od najvećih proizvođača automobila u svijetu, došao u Hrvatsku, ali pozvali smo pet glavnih igrača autoindustrije.

 Rekao je to jučer ministar gospodarstva Darko Horvat, poručujući da još nema potvrdne informacije u vezi takva velikog projekta, premda je Jutarnji list jučer objavio, pozivajući se na izvore iz Vlade, da Hyundai već dva mjeseca razmatra pokrenuti proizvodnju u našoj zemlji, i to ne dijelova već potpunih proizvoda. Tvornica bi navodno bila na području Varaždina, gdje već postoje kompanije koje proizvode za autoindustriju, poput Boxmark Leathera.

Šuškanje da bi u njegovu kraju bila prva 'prava' tvornica auta u nas, jučer je izazvalo i gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka.  On je prvo u općenitom tonu naveo kako Grad i okolica prednjače u privlačenju stranih ulagača u industrijske i proizvodne kapacitete i da su to počeli prvi, uredivši dvije najveće zone u Hrvatskoj – industrijsku zonu Sjever i poduzetničku zonu Jalkovec. Dodao je da je Grad spreman pružiti sve uvjete i autoindustriji. No, na naš upit jesu li mu se obratili Korejci, Čehok je bio još diplomatičniji. 

"Ne može se o tome razgovarati bez Vlade, sve ide preko državnih tijela. Istina je da se već neko vrijeme pregovara o autoindustriji u Hrvatskoj i Varaždinu, mi smo spremni dati i svu infrastrukturu kao i radnu snagu, a imamo i ustanove za obrazovanje kadrova, no u ovom trenu ne mogu reći detalje", odgovorio nam je varaždinski gradonačelnik.

Kad bi se Hyundai ili bilo koji drugi investitor takvog kalibra i pojavio, njegova bi mu uprava izašla ususret koliko god može."Postoje točno određene EU direktive što se može minimalno i maksimalno dati kao povlastica, sve je pitanje pregovora preko Vlade, no mi smo spremni udomiti u Varaždinu svaku automobilsku industriju", zaključio je Ivan Čehok.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dolazak takvog giganta kao Hyundai bio bi izvrsna stvar! No ne znam koliko je to realno i ostvarivo. Mislim da bismo se više trebali okrenuti Kini, s kojom napokon počinjemo uspostavljati ekonomske odnose ( most, vjetro-elektrane), jer Kina postaje jedan od vodećih svjetskih proizvođača električnih vozila! Uzevši u obzir koliko manje komponenti sadrži električni od auta s izgaranjem, tim više je i realnije da Hrvatska privuče jednog takvog proizvođača, jer smo ukupno gledano tanki u proizvodnji komponenti za vozila. Rimca niti ne spominjem jer nije pažnje vrijedan. (gledano na gotov proizvod – auto)

ja pročito najveći od najvećih, vidio sliku i mislio Maradona 🙂

New Report

Close