Sprema se masovno testiranje u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2020. u 09:45
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Među 83 pacijenta koji su imali barem jedan simptom njih 13 bilo je pozitivno na brzom testu.

Grad Zagreb, koji je zabilježio 653 nova slučaja u jednom danu, jučer je imao sastanak na kojem se razgovaralo o mogućim novim mjerama. Jedan od glavnih prijedloga članova zagrebačkog stožera bilo je masovno testiranje Zagrepčana brzim testovima kako bi se u kratkom roku detektirao što je moguće veći broj zaraženih. To je jedan od optimalnijih načina stavljanja epidemije pod kontrolu jer se na taj način, bez zatvaranja gospodarstva, mogu izolirati svi zaraženi i svi njihovi kontakti te minimalizirati vjerojatnost daljnjeg širenja zaraze, piše Jutarnji list.

– Temeljem analiza koje imamo procjenjujemo situaciju. Razmatrali smo mogućnost masovnijeg testiranja. Validacije antigenskih testova su napravljene, pokrenuta je nabava. Situacija nije dobra”, potvrdio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. O tome koliko će se građana testirati i u kojem roku još se raspravlja. Od početka listopada primjenjuju se u Klinici za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ilici i dosad su napravili 256 testova na 83 pacijenta koji su imali simptome i na 173 asimptomatskih.

Među 83 pacijenta koji su imali barem jedan simptom njih 13 bilo je pozitivno na brzom testu. Svi testirani poslani su i na provjeru uobičajenim, PCR testom: kod 12 od 13 pozitivnih potvrđena je zaraza, a kod jedne testirane osobe, djelatnika Klinike, PCR je bio negativan. Svi negativni na brzom testu bili su negativni i na PCR-u. Drugim riječima, brzi je test pogriješio na jednoj od 83 osobe, što daje učinkovitost od gotovo 99 posto kod osoba sa simptomima.

Komentirajte prvi

New Report

Close