Sporu birokraciju Vlada liječi sa 160 činovnika nove agencije

Autor: Marija Brnić , 07. studeni 2013. u 22:00
Ž. Mrsić/PIXSELL

Do kraja 2015. nova agencija trebala bi riješiti 70-80 posto zahtjeva, a krajnji je rok za njezino zatvaranje 2016.

Nisu se još stišale kritike zbog zakonskoga zaobilaženja spore lokalne birokracije i omogućavanja posebnog tretmana odabranim, strateški važnim investicijama, a za sličnim modelom Vlada još jednom poseže. Umjesto da izravno rješava problem neefikasne lokalne administracije, po hitnom postupku kreće u osnivanje novog tijela: Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (AZONIZ).

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš u četvrtak se u Banskim dvorima trudila objasniti kako je to nužno i samo privremeno rješenje, apostrofirajući više puta da će ta agencija postojati samo do kraja 2015. Ostaje, međutim, činjenica da će problem ionako prekobrojne administracije koja koči funkcioniranje sustava i koju je u uvjetima krize sve teže financirati proći netaknuto, a osnovat će se nova institucija u kojoj će od 1. veljače 2014. biti zaposleno 160 radnika.

Ministrica je nezadovoljna brzinom rješavanja zahtjeva za legalizacijom, kojih je do kraja lipnja zaprimljeno više od 822 tisuće, ali se, unatoč svim nastojanjima resornog ministarstva, dosad uspjelo riješiti jedva 51 tisuća zahtjeva ili njih tek šest posto. Tim bi se tempom, prema njezinim procjenama, proces legalizacije okončao tek za 16 godina. S Agencijom će, uvjerava, do kraja 2015. biti riješeno 70 do 80 posto zahtjeva, dok se kao krajnji rok za zatvaranje Agencije dopušta kraj  2016. godine. Agencija će funkcionirati tako da od gradova i županija preuzima dio zahtjeva čije rješavanje oni sami ne stignu brzo i efikasno provesti. No, i novac od legalizacije koji je po zakonu trebao pripasti lokalnim i regionalnim uredima za taj posao, a riječ je o 20 posto naknade za legalizaciju, pripast će AZONIZ-u. Lokalnim će jedinicama ostati 30 posto naknade, a 50 posto odlazi državnom proračunu. 

Ministrica priznaje da je svjesna toga da se na spomen nove agencije svima “diže kosa na glavi”, no uvjerava da će se tako pokrenuti proces, nakon što nisu dali efekta zahtjevi Ministarstva županima i gradonačelnicima da pokrenu stegovni postupak kada se utvrdi da neki referent blokira proces. “Još ni u jednom slučaju to nije učinjeno”, poručuje ministrica. 

Komentari (13)
Pogledajte sve

Da je po mom, ja bi ih platila – toliko – koliko su predmeta napravili…. 1 predmet 50,00 kuna …2 predmeta 100,00 kuna itd,itd,
…..pa, nek zabušavaju koliko hoće…

Kolege, pa ja ne podržavam zapošljavanje birokracije, nemojte
me krivo shvatiti..ali, znam koliko je velik problem, riješiti se
ovih priljepaka……


Zato, budite strpljivi . Ovdje se radi o formiranju EFIKASNE,
SPECIJALNE JEDINICE odreda za administraciju, koji rade ko
da ih netko goni, brzinom koju je teško pojmiti nekome , naviklom na
ležeran broj dnevnih predmeta / 1-2 npr,/…To su maksimalno iskorišteni ljudi, koji će za male novce , sve brzinski posložiti
u najkraćem mogućem roku…..i nisu uhljebljeni, već se
se kad posao završi, vratiti vjerojatno na burzu ili svoja prethodna
mjesta, s kojih su privremeno povučeni, jer su korisni!

***da baš smo tak naivni da u to povjerujemo…zato ste si odredili da 20% novca od legalizacije ide toj odabranoj 160-orici… od procjenjene svote troška legalizacije 35 milijardi kuna, 7 milijardi će podijeliti 160 stranačkih uhljeba… fakat toj sirotinji treba burza kad završe s poslom… s poslom kojeg nekoliko tisuća postojećih stranačkih uhljeba ne želi raditi brzinom većom od 1-2 predmeta dnevno… i umjesto da ih se strpa u bajbokanu i najuri na burzu jer ne žele raditi ili opstruiraju rada države i lokalne uprave u velikom opsegu vi ste radije smislili kak zaposliti svoju djecu, supružnike i podobne koji će raditi posao(uz plaću u zlatnim polugama) onih koji su već plaćeni iz državnog proračuna da rade taj isti posao… svaka čast!

Vidim ja da ću opet financirati i plaćati tuđe dugove… Možda se jednom opametim i prestanem raditi legalno.


…To su maksimalno iskorišteni ljudi, koji će za male novce , sve brzinski posložiti
u najkraćem mogućem roku…..i nisu uhljebljeni, već se
se kad posao završi, vratiti vjerojatno na burzu ili svoja prethodna
mjesta, s kojih su privremeno povučeni, jer su korisni!

Vidis koliko ovo sto pises nema logike.Znaci njima nije u interesu posao zavrsit brzo vec da se trli barem 5-10 godina pogotovo ako ih nakon toga ceka burza,a to je izvjesno i zato sam siiguran da se ovdje nece zaposlit nitko koristan kako kazes vec samo netko lojalan tko nema posao u ovom momentu.Znaci ovo je nova agencija za stranacke uhljebe.


@osi3

E kako si to dobro pogodio.Ja u ovaj zakon o legalizaciji vjerujem toliko da sam predao dva prazna zahtjeva.Na njima nije niti identificirana cestica. Pa ce ovi za 2 godine trazit nekakvu nadopunu,a dok ja to nadopunim zakon ce prestat vazit i imat cemo legalizaciju ko u Madjarskoj 100-300 eura ovisno o nekretnini. Tko ce ovim crvenim kmerovima povjerovat ista.Pa sve sto kazu nema veze s mozgom.Rast BDPa mi je narocito interesantan.Corave kokosi jos ni jednom nisu pogodile.Vec 8 kvartala.

New Report

Close