Sporazum Varteksa i CERP-a oko ESOP dionica

Autor: Suzana Varošanec , 21. listopad 2019. u 22:00
Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa/Tomislav Miletić/PIXSELL

U raščišćavanju starih problema, dionice su otkupljene po nominali od 10 kuna, pa će oko 1,6 mil. kuna Varteks CERP-u otplaćivati kroz 60 rata.

Varteks je preuzeo svoje društvo specijalne namjene (SPV) osnovano radi programa radničkog dioničarstva 2010., kad je u prvom i jedinom upisnom krugu realizirano otprilike 50% programa, čime je ovaj pionirski iskorak djelomično zaživio.

Riječ je o tvrtki Varteks E, do nedavno registriranoj pod originalnim imenom Varteks ESOP. Pripajanje je provedeno na Trgovačkom sudu u Varaždinu, čime su imovina, prava, rezerve i obveze navedenog društva prešle na Varteks kao preuzimatelja. S danom upisanog pripajanja Varteks E prestaje postojati, a što slijedi po pitanju jedine imovine –  dionica za ESOP –  pojašnjava član Uprave Varteksa za financije i opće poslove Damir Radmilović, koji je prije toga bio financijski direktor Tiska. Radi se, kaže, o tehničkom pripajanju, koje će se provesti na identičan način kao i kod računovodstvene konsolidacije Grupe, dakle na razini Varteks Grupe nema efekta.

Dionice će u trezor
"Na razini Varteksa potraživanje od Varteks E će se zatvoriti, a trezorske dionice kao odbitna stavka na kapitalu i rezervama, formirat će se u iznosu od 2,6 milijuna kuna", kaže Radmilović.  Pripajanje, po njemu, nije donijelo nikakve značajnije obveze Varteksu, dok dionice koje nisu realizirane ESOP programom, provedenim pripajanjem će postati vlastite dionice Varteksa. S tim u vezi se otvara pitanje značenja pripajanja vis a vis spora u kojem je država podnijela tužbu protiv navedenih tvrtki tražeći povrat 159.334 redovnih dionica koje su preostale za ESOP. 

 "Zbog neprovedbe programa ESOP-a, CERP je u rujnu 2017. tužio Varteks i Varteks ESOP za povrat tih dionica odnosno obeštećenje. Nova Uprava Varteksa je posvećena raščišćavanju svih naslijeđenih pitanja, a tako je i u slučaju tužbe CERP-a, te je predložen i potpisan sporazum o otkupu tih dionica u srpnju 2019. Stoga, navedeni spor više ne postoji", otkriva Radmilović.  Poručuje da je time zaključen i program ESOP-a, a i obveza Varteksa i Varteks ESOP-a za njegovu provedbu, za koju vrijednost Varteks podmiruje obvezu prema CERP-u sukladno sporazumu. Dionice su inače otkupljene po nominali od 10 kuna, pa će oko 1,6 milijuna kuna Varteks otplaćivati kroz 60 rata.

Neki su vratili dionice
"Budući da dio ESOP programa nije ostvario svrhu te da Varteks na kraju treba otkupiti te dionice od CERP-a, dionice su trebale biti vraćene Varteksu, a kao najjednostavniji način vraćanja dionica procijenjeno je pripajanje društva", pojašnjava naš sugovornik.

Radi se o programu ESOP koji je varaždinska tvrtka pokrenula i provodila samo 2010. godine, sukladno uredbi Vlade iz 2008., pa iz Varteksa napominju da taj pravni okvir danas više nije na snazi, a dio radnika čak je vratio dionice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close