Sporazum HSZ-a i HUKU-a – zadrugari od sada lakše do izvora financiranja

Autor: Ivan Jozić , 17. listopad 2012. u 22:21
PXL

Jučer je potpisan najavljeni sporazum o suradnji između Hrvatskog saveza zadruga (HSZ) i Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU).

Jučer je potpisan najavljeni sporazum o suradnji između Hrvatskog saveza zadruga (HSZ) i Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU). Sporazum su potpisale Željka Pirija-Benaković, predsjednica HUKU-a i Vadrana Stecca, predsjednica HSZ-a.
Sporazumom Hrvatska udruga kreditnih unija pod posebnim uvjetima za zadrugare i članove kreditnih unija otvara liniju namjenskog kreditiranja. Korisnici će prilikom kupnje robe ili repromaterijala,  te plaćanja drugih stručnih ugovorenih usluga iz ponude zadruga moći koristiti povoljne izvore financiranja kreditnih unija.

„Ovim sporazumom našim zadrugarima želimo omogućiti pristup izvorima financiranja na lakši i jednostavniji način. Ovakvim sporazumom se korištenje sredstava uvjetuje radom putem zadruge, stavlja protok kapitala u sustav i osigurava trošak za potrebe zadrugarstva. Ustvari osnažava zadrugarstvo,“ objašnjava Stecca.

HUKU pripremila 10 milijuna kuna

„Sporazum s HSZ-om je važan korak, i prvi od koraka koje HUKU planira napraviti u razoblju koje slijedi. Deset kreditnih unija-članica HUKU-a otvorilo je kreditnu liniju prema obrtnicima, OPG-ovima i građanima u iznosu od deset milijuna kuna. Sigurni smo da će ova količina sredstava pod povoljnim uvjetima pomoći jačanju navedenih skupina. S naše strane, ovakve akcije prate europsku praksu kreditnih unija koja počiva na uzajamnosti i društvenoj koristi,“ objašnjava Pirija-Benaković.
Stecca objašnjava kako će daljnja suradnja HSZ-a i HUKU-a biti inicijativa i zagovaranje zakonske regulative koja bi omogućila korištenje kapitala kreditnih unija i za zadruge – plasman sredstava za potrebe zadruga. Također i da zadruge mogu koristiti ostale usluge unija, kao što je platni promet.

„Na taj način ostvarili bi se uvjeti za deponiranje i korištenje sredstava na načelima uzajamnosti a u svrhu poduzetničke djelatnosti i stvaranja u zadrugarstvu, a ne primarno ostvarivanju profita,“ zaključuje Stecca.

Komentirajte prvi

New Report

Close