Splitskoj željezari skinuta carina za izvoz u Alžir

Autor: Ante Pavić , 15. svibanj 2014. u 22:00
Splitska čeličana radi punim kapacitetom/T. J./PIXSELL

Tvrtka angažirala odvjetnički ured Wolf Theiss za lobiranje kod Europske komisije.

Odvjetnički ured Wolf Theiss koji ima ogranke u 13 zemalja srednje i istočne Europe, pohvalio se da je uspješno pomogao hrvatskoj tvrtki Adria čelik u uspostavljanju bescarinskog izvoza proizvoda u Alžir.

Naime, kako je u nedavno za Poslovni dnevnik potvrdio prokurist Adria čelika Maksym Semeniak, Hrvatska se kao svježa članice Europske unije zaboravila formalno upisati u sustav tijela carinske uprave Alžira kojim je, među ostalim, predviđena preferencijalna stopa carine za uvoz robe podrijetlom iz Europske unije u Alžir. Proizvodi Adrija čelika stoga su bili nekonkurentni u odnosu na druge željezare iz EU na tom ključnom tržištu jer je carinska stopa njezinih proizvoda iznosila 15 posto.

Nesmetani pristup alžirskom tržištu bio je ključan za zadržavanje pune proizvodnje i zaposlenosti kaštelanske željezare. Kako su objavili u Wolf Theissu, ured je odmah kontaktirao ključne ljude u Europskoj komisiji i hrvatskoj Vladi da što prije riješe problem, pri čemu su bili spremni podignuti i tužbu protiv Europske komisije na Europskom sudu u Luxembourgu. Iz odvjetničkog ureda poručuju da ovakav rezultat postavlja Adria čelik bliže cilju da postane jedna od deset najboljih i najprofitabilnijih čeličana u Europi.

Edgar Schumacher, izvršni direktor Adria čelika, zahvalio je ministarstvima gospodarstva te vanjskih i europskih poslova za pomoć i veliki trud da pomognu kompaniji. "Njihov trud direktno je pomogao povećanju radnih mjesta i investicija u Hrvatskoj". izjavio je Schumacher. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close