Splitski škver kreće u pravnu bitku s državom

Autor: Marija Brnić , 20. veljača 2014. u 22:00
Uskoro godinu dana od ulaska DIV-a/ I. Čagalj/PIXSELL

Brodosplit još od 2010. ne može naplatiti potraživanje od 100 milijuna kuna od Jadroplova, državnog brodara koji se upravo sprema za privatizaciju.

Uoči prve obljetnice potpisivanja kupoprodajnoga ugovora države i samoborskog DIV-a iz Brodosplita su otvorenim pismom reagirali na prozivke kako nemaju dovoljno ugovorenih brodova ili ih grade samo za vlastite potrebe.

U podužem pismu poručuju kako su se uhvatili u koštac s desetljećima stvaranim problemima, od viška zaposlenih, organizacije financija, a što se ugovorenih brodova tiče, u knjizi narudžbi imaju 11 brodova, od čega devet novougovorenih. No, iz otvorenog pisma doznaje se i kako splitski škver još nije naplatio sve obveze države, za razliku od riječkog 3. maja, kojemu je država preuzela ovisna društva i riješila višak zaposlenih, ali i pokrila obveze u visini 400 milijuna kuna prije privatizacije.

 

400milijuna

kuna obveza 3. maju pokrila je država prije privatizacije

Brodosplit još od 2010. ne može naplatiti potraživanje od 100 milijuna kuna od Jadroplova, državnog brodara koji se upravo sprema za privatizaciju. U vrijeme privatizacije Samoborci su za taj dug znali, no bilo im je obećano i sklopljenim ugovorom da će sve obveze države biti riješene kroz godinu dana. U međuvremenu se, kažu u splitskom škveru, nastojalo poduzeti sve oko zatvaranja tog potraživanja, no idućih dan pokrenut će se pravne radnje radi zaštite interesa Brodosplita. "S neugodnošću smo potkraj 2013., ali s razumijevanjem, primili zahtjev države da ne može ispuniti svoju ugovornu obvezu doznake za restrukturiranje u visini 80 milijuna kuna jer nema novca u proračunu. Uz onih 100 milijuna kuna duga Jadroplova na koje smo računali po planu i ovih 80 ugovornih milijuna kojih nema, morali smo se prestrojiti i mijenjati planove. A to znači da smo morali odgoditi ugovaranje barži za južnoameričko tržište zbog likvidne rupe i odgoditi neke tehnološke iskorake", poručuju iz Brodosplita.

Ipak, informacije kako su u poodmakloj fazi pregovora s kineskim partnerima u Brodosplitu ne opovrgavaju. Kažu da pregovaraju s više naručitelja, no ugovore će zaključiti samo za poslove koji im neće donijeti gubitak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close