Split pokreće veliki projekt modernizacije vrijedan 62 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 20. siječanj 2020. u 10:28
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Očekuje se godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete u visini od čak 6,2 milijuna kuna.

Grad Split kreće u realizaciju projekta ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna pod nazivom "Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge", kojeg je prošlog tjedna predstavio splitski gradonačelnika Andro Krstulović Opara. Kako ako javljaju iz Splita, riječ je o najvećem domaćem projektu modernizacije javne rasvjete, pripremanom uz pomoć besplatne tehničke pomoći osigurane od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te s predloženim financiranjem putem modela energetske usluge (ESCO).  

Savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša pojasnio je kako projekt obuhvaća 15.090 svjetiljki, odnosno 88% javne rasvjete Grada Splita, kao i šire područje:  Slatine, Žrnovnicu, Stobreč te Sitno Gornje i Donje.

"Očekuje se godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete u visini od čak 6,2 milijuna  kuna“, navodi Budiša.

Prema Budišinim riječima, modernizacija javne rasvjete Grada Splita, među ostalim, uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova i emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnosti u tunelu Marjan, kao i modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima te sportsko rekreacijskim zonama za građane.  

Budiša je također podsjetio i na EU projekt CitiEnGov, pilot projekt pametne javne rasvjete proveden na području GK Bačvice koji se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području Srednje Europe " korištenjem najnovijih tehnologija uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje kao i smanjenju CO2 emisija".  Inače, predstavljanju splitskog projekta modernizacije javne gradske rasvjete nazočili su i pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević, predstavnik EBRD-a Hrvoje Jazvić te konzultant EBRD-a Mate Rebić.

Komentirajte prvi

New Report

Close