Split ovog ljeta obara turističke rekorde, gosti prihvatili više cijene u restoranima i troše sve što mogu bez limita

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2022. u 08:49
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Najviše je mlađih gostiju.

Splitska je trajektna luka prošlog vikenda postavila ovogodišnji rekord s 85.000 putnika i 17.000 vozila, što nije zabilježeno ni u kolovozu rekordne 2019. Prometni kaos u gradu bilo je nemoguće izbjeći. Split, kako se kaže, trenutačno “puca po šavovima”. Slobodnog kreveta – nema, javlja HRT.

“Što se tiče prometa, prihoda, poslovanja,to je za 200-300% išlo gore, osmi mjesec je bilo teško stići jer smo imali koncentrciju na 15 dana. Međutim od početka mjeseca stvarno rasturamo, rekla je direktorica hotela Nevena Čikeš.

Najviše je mlađih gostiju. Spavaju u obiteljskom smještaju ili hostelima. Hranu i piće kupuju u trgovinama jer im je sve ostalo skupo. Trgovina cvate. Vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju u odnosu na 2019. veća je u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 47%, a broj izdanih računa 8%. Iako su restorani puni, ugostitelji nisu toliko zadovoljni.

“Ove godine smo primjetili novu skupinu gostiju, malo mlađu, vide ponudu, okrenu se i odu. Konzumiraju hranu i piće na ulici, a to nikako ne ide u korak s održivim razvojem i cjelogodišnjim turizmom”, istaknula je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti, HGK.

Ipak, ima i onih s drugim iskustvima. “Meni 50% mladih ljudi čini promet u restoranu, jako su fini, pristojni, naručuju sve ,i predjelo i glavno jelo, izvrsni su potrošači”, naglasila je direktorica hotela Nevena Čikeš.

Novinar je pitao i goste što misle o cijenama. “Mislim da su restorani skuplji nego prošlih godina. Ma idemo ove godine potrošiti sve što se može. Ne znam, nemam limita”, odgovori su turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close