Split opet prvi, ukupni promet u blagom padu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2018. u 21:59
Splitska luka zabilježila rast broja putnika/Ivo Čagalj/PIXSELL

U 1. kvartalu manje brodova, putnika i tereta.

U hrvatskim morskim lukama u prva tri mjeseca ove godine bilo je nešto manje prometa brodova, putnika i robe nego u isto lanjsko vrijeme, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U morskim lukama ukupno je u prvom tromjesečju ove godine prispjelo 50,4 tisuće brodova ili 3,3 posto manje nego lani, dok je s 2,8 milijuna putnika ostvaren blagi pad od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše putnika, 455,6 tisuća, prošlo je kroz luku Split, čime je zabilježila porast od 2,7 posto, a slijedi luka Zadar koja je s 324,6 tisuća putnika na brodovima u minusu od 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2017..

Među morskim lukama u prva tri mjeseca ove godine s najznačajnjim porastom broja putnika od 9 posto, na 151 tisuću, ističe se luka Cres, te Krk, gdje je putnika bilo 10,7 posto više ili njih 123 tisuće.

Tereta je u morskim lukama u prvom tromjesečju bilo ukupno 4,4 milijuna tona ili 7,5 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine, a oko 54 posto ukupnog prometa tereta ostvareno je u lukama Omišalj i Rijeka, koje su zabilježile i poraste.

Luka Omišalj je tako sa 1,7 milijuna tona tereta u plusu od 6 posto, dok je 662 tisuće tona tereta u Luci Rijeka porast od 7,1 posto. Ostale luke koje su u prva tri mjeseca ove godine obuhvaćene istraživanjem, Ploče, Bakar i Split primile su i otpremile manje tereta nego u lanjska prva tri mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close