Spašavanje Modre špilje slično modelu Visa, ali brže – bez žalbi

Autor: Suzana Varošanec , 21. svibanj 2019. u 07:57
Hotel Biševo u sastavu Modre špilje u Komiži mogao bi tijekom sezone dobiti novoga vlasnika - PBZ CO

Pravničke analize ukazuju na mogućnost ulaska mirovinca u Helios prije sezone, a u komišku i višku tvrtku tijekom i na kraju.

Ulagački portfelj PBZ Croatia osiguranja, voljom vjerovnika, jačaju novi, većinski udjeli u posrnulim turističkim tvrtkama koje su trenutačno još u stečaju, a iz njega bi mogle sve izaći sljedećih mjeseci.

Ulazak u vlasništvo bazira se na stečajnim planovima za oživljavanje tvrtki novih ulaganjima. Pritom ovaj mirovinac kao samostalni ponuditelj nastupa u slučaju dva otočka dužnika, pa su predstojeća ulaganja u funkciji unaprjeđenja hotelskih kapaciteta tvrtki Vis i Modra špilja. Analize nekoliko aspekata stroge stečajne procedure, od dosad provedenih aktivnosti pa zaključno s konzumiranjem mogućnosti za podnošenje žalbi, ukazuju da je izgledniji raniji završetak stečaja Modre špilje.

Iako je stečajni plan za Vis izglasan na jučerašnjoj skupštini vjerovnika sa 100%-tnom podrškom prisutnih vjerovnika što je stečajni raritet, dok je za Modru špilju ročište početkom srpnja, pravnici uključeni u ove predmete na strani ulagača procjenjuju da je vjerojatnost za podnošenje žalbe izglednija u slučaju Visa.

Kod Modre špilje navodno ne postoje ti tzv. ometajući faktori.  U skladu sa standardnim trajanjem žalbenog postupka u stečajnim predmetima od tri do četiri mjeseca, stečaj Visa bi u slučaju žalbe najvjerojatnije završio krajem sezone.

To bi značilo i petu sezonu poslovanja u stečaju, što je zamorno i nije ni u duhu stečaja, pa dionici iščekuju uspješno okončanje i nastavak rada izvan stečajnih uvjeta. Stečajni plan za Modru špilju predviđa na sličan način uplatu sredstava novog ulagača u temeljni kapital društva koja mu omogućuje stjecanje dionica, dok će se iz dobivenih sredstava namiriti vjerovnici te bi država kao najveći vjerovnik također stekla udjel u kapitalu.

Ipak, kad se navedeno zaokruži s trećim stečajnim dužnikom u kojem se PBZ CO već vlasnički pozicionirao u sklopu zajedničke ponude s Valamar Rivijerom – to je Helios Faros, računice pokazuju da bi i prije top sezone bio okončan ovaj stečaj.

Najvažnija hotelska tvrtka u hvarskom Starom Gradu, neslužbeno, očekuje već u lipnju nove vlasnike, što znači i upravljanje po modernim načelima hotelskog manadžmenta. Dakle izgledne su konačno velike promjene na bazi unaprjeđenja konkurentnosti, a prijelomni trenutak već se dogodio u vidu donesenog konačnog i pravomoćnog rješenja Trgovačkog suda u Splitu o potvrdi stečajnog plana za ulaganje i dokapitalizaciju Helios Farosa.

Novi ulagači su već uplatili predviđena sredstva, pa je provedeno namirenje vjerovnika i u tijeku je primopredaja tvrtke. To znači skorašnji završetak tranzicije ovlasti sa stečajnih tijela na novi Nadzorni odbor Heliosa, a slijedi sklapanje menadžment ugovora, navodi stečajna upraviteljica Heliosa i Visa Mira Hajdić.

"Tek četiri vjerovnika nisu bila na ročištu za glasovanje Visa, to je zanemarivo u odnosu na broj njihovih glasova tako da se gotovo može smatrati da je plan izglasan konsenzusom", kaže upraviteljica.

Komentirajte prvi

New Report

Close