Spašavanje Mirne na rubu stečaja

Autor: Suzana Varošanec , 04. veljača 2015. u 11:01
Najveći vjerovnik, koji blokira rovinjsku tvrtku je država

Sindikati smatraju da je ostalo dovoljno vremena kako bi se ispregovarala deblokada tvrtke.

Rovinjska Mirna ipak se neće spašavati u predstečajnom postupku koji vodi Financijska agencija.

Propala je ta varijanta, a Mirna je na korak bliže stečaju. Trgovački sud u Rijeci otvorio je tzv. prethodni stečajni postupak, što u konkretnom slučaju znači da već teče zakonski rok (60 dana) za utvrđivanje zadovoljava li tvrtka uvjete da se otvori stečaj. Iako je to jasno, a Mirna je dobila  i privremenog stečajnog upravitelja, ipak je njezinom većinskom vlasniku Podravci, kao posljednja prilika dan dvomjesečni rok da ispregovora svoj novi plan za izbjegavanje ovog stečaja. Ročište na kojem će se odlučivati o stečaju, naime, zakazano je za 30. ožujka. Po mišljenju Šime Oreškovića, predsjednika PPDIV-a, dvoljno je to vremena da se postigne dogovor i otklone uvjeti za otvaranje stečaja.

Uprava Mirne izvjestila je i na Zagrebačkoj burzi o navedenom sudskom rješenju, inače preokretu koji se dogodio prošlog četvrtka. Rješenje je donio Trgovački sud u Rijeci, Mirna ga je zaprimila 2. veljače, te je s time investitore odmah upoznao Vladimir Bunić, predsjednik Uprave Mirne. U isto vrijeme oglasila se i Financijska agencija, i to s objavom svojeg negativnog rješenja, tj. uskrate dozvole za otvaranje predstečaja Mirne. Fina je odbacila Bunićev prijedlog za otvaranje predstečaja kao nedopušten, a navela je i da je 21. ožujka 2014. zatražila Mirnin stečaj. Iako sad stečaj doslovno visi nad rovinjskom tvrtkom, kako se čini to ipak nije razvoj događaja koji očekuje Podravka.

Neslužbeno doznajemo da ona kreće u pregovore s vjerovnicima jer Mirnu, koja zapošljava gotovo 250 radnika, kani spasiti od stečajnog kraha. Svi se napori čine kako Mirna ne bi došla u situaciju stečaja, te se vjeruje u pozitivan rasplet koji će dogoditi u sljedećih 60 dana, tvrde naši izvori. Što to znači? Mirnin račun navodno bi trebao biti odblokiran najkasnije do kraja ožujka, a u sindikatu računaju i prije tog roka zbog dogovora s vjerovnicima, pri čemu je ključna odluka na Vladi. Što će postići vodstvo Mirne i njezin većinski vlasnik, vidjet će se brzo, no navodno postoji realan plan za rješenje ove situacije koji je provediv u dogovoru s vjerovnicima. "Treba sjesti s vjerovnicima i dogovoriti model kako Mirna ne bi otišla u stečaj", tvrdi naš sugovornik. Ministarstvo financija najveći je vjerovnik koji blokira Mirnu, a ako ono skine blokadu očekuje će se da će to učini i drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close