Span s porastom poslovnih prihoda i manjom neto dobiti

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2023. u 15:39
Čelni čovjek Spana Nikola Dujmović/PD

Većinu prihoda ili 67 posto grupa ostvaruje na inozemnim tržištima, a najznačajniji rast u devet mjeseci imala je na tržištima Hrvatske i Slovenije.

IT grupa Span u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 105,1 milijun eura poslovnih prihoda ili 22 posto više nego u istom razdoblju 2022., dok je neto dobit od 2,6 milijuna eura za 50 posto manja, izvijestili su u utorak iz Spana.

Unatoč zahtjevnom globalnom gospodarskom okruženju i opreznijim ulaganjima korisnika, grupa je ostvarila rast prihoda za 22 posto. Istovremeno su porasli i troškovi u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ističu iz Spana.

Na rast troškova su, kažu, utjecala snažna ulaganja u zapošljavanje tijekom 2022. godine kada su u Spanu strateški procijenili da će ta investicija dugoročno doprinijeti rastu profitabilnosti, dok je na rast troškova u trećem kvartalu utjecao i stečaj slovenske tvrtke Studio Moderna, što je rezultiralo ispravkom vrijednosti potraživanja.

Većinu prihoda ili 67 posto grupa ostvaruje na inozemnim tržištima, a najznačajniji rast u devet mjeseci imala je na tržištima Hrvatske i Slovenije.

Najveći rast prihoda, od 30 posto, Span je ostvario u upravljanju softverskom imovinom i licenciranju te razvoju softvera i poslovnih rješenja. Taj prihod je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 24 posto.

Infrastrukturne usluge, cloud i cyber security su manje za 14 posto u odnosu na devet mjeseci 2022., kada je grupa ostvarila izniman rast projekata na stranim tržištima, a kako su korisnici su nastavili pojačano koristiti usluge održavanja, rast od 19 posto Span je ostvario u segmentu upravljanja servisima i tehničke podrške.

“Nestabilna gospodarska situacija kod naših je najvećih korisnika utjecala na realizaciju velikih IT projekata, kojima su ove godine pristupili opreznije i sa zadrškom. Siguran sam da će se investicijski ciklus u zapošljavanju, koji smo pokrenuli promišljeno i planski u vrijeme kad su mnoge IT tvrtke pribjegle štednji, i usprkos kratkoročnom padu profitabilnosti, na duge staze pokazati kao ispravna odluka. Tome u prilog idu i najave naših korisnika s kojima dogovaramo nove strateške projekte u 2024.”, izjavio je predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Iz te tvrtke dodaju još da su osnivanjem tvrtke u Gruziji dodatno potvrdili strateški fokus na tržišta istočne Europe i centralne Azije, kao i da je Spanova dionica uvrštena u MSCI Frontier Market Small Cap Index, što omogućuje dodatnu vidljivost i snažniji fokus globalnih investitora.

Span zapošljava 835 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika.

Span grupu čini šest domaćih povezanih društava – Span, Bonsai, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti te deset inozemnih – u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji, Estoniji i Gruziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close