Span Grupa u 2023. s manjom neto dobiti i porastom poslovnih prihoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. veljača 2024. u 23:00
Čelni čovjek Spana Nikola Dujmović/PD

U segmentu infrastrukturnih usluga, “clouda” i “cyber security”-ja (kibernetička sigurnost) prihodi su bili  manji za 14 posto, a u segmentu razvoja softvera i poslovnih rješenja porasli su za sedam posto.

Domaća IT Span Grupa u 2023. ostvarila je neto dobit od 1,2 milijuna eura, što je 81 posto manje nego u 2022., dok su poslovni prihodi porasli 30 posto, na 142,8 milijuna eura, izvijestili su iz Spana, dodajući da su zabilježili i porast troškova.

“Unatoč najavljenim trendovima smanjenog rasta financijskih pokazatelja IT sektora u odnosu na rekordnu 2022., Span Grupa zabilježila je u 2023. rast poslovnih prihoda od 30 posto, uz istovremeni porast troškova, na što je najviše utjecao rast direktnih troškova kao posljedica rasta prihoda i ulaganje u zapošljavanje tijekom protekle dvije godine”, kažu uz rezultate iz te domaće IT grupe.

Za EBITDA-u prije jednokratnih stavki navode da je iznosila 7,1 milijun eura, što je 25 posto manje nego 2022., dok je EBITDA nakon jednokratnih stavki od 5,6 milijuna eura manja za 39 posto.

Udio prihoda koje grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 66 posto, a najznačajniji rast bio je na tržištima Hrvatske i Estonije.

Po segmentima poslovanja, najveći rast prihoda od 47 posto ostvarili su kod upravljanja softverskom imovinom i licenciranja te u segmentu upravljanje servisima i tehničke podrške, od 14 posto u odnosu na 2022. godinu.

U segmentu infrastrukturnih usluga, “clouda” i “cyber security”-ja (kibernetička sigurnost) prihodi su bili  manji za 14 posto, a u segmentu razvoja softvera i poslovnih rješenja porasli su za sedam posto.

“Vrlo sam zadovoljan rezultatom za 2023. Rast prihoda od 30 posto omogućio nam je da uspješno završimo dvogodišnji investicijski ciklus u ljude, u sklopu kojeg smo zaposlili 300 novih stručnjaka”, komentira osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

U 2024. očekuje rast potražnje za cyber security uslugama i rješenjima umjetne inteligencije (AI), za koje su se već tijekom 2023. počela planirati veća sredstva kod ključnih korisnika.

Iz Spana od događaja u 2023. izdvajaju nagradu Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom prometa.

Span trenutno zapošljava 865 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, a Grupu čine šest domaćih povezanih društava (Span d.d., Bonsai, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti) te deset u inozemstvu (u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji, Estoniji i Gruziji).

Komentirajte prvi

New Report

Close