S&P snizio rejting Zagrebačkoj banci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 08:41
- Poslovnica Zagrebacke banke. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

“Snižavanje rejtinga Zagrebačkoj banci odražava istu akciju kao i u petak u vezi snižavanja rejtinga Hrvatske”, navodi se u priopćenju agencije.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je danas dugoročni kreditni rejting Zagrebačkoj banci s ‘BBB-‘ na ‘BB+’, u skladu s prošlotjednim sniženjem rejtinga Hrvatske, uz stabilnu prognozu. S&P je u petak snizio kratkoročni i dugoročni kreditni rejting Hrvatske s ‘BBB-/A-3’ na ‘BB+/B’, a nakon toga i rejtinge HBOR-a te grada Zagreba.

"Snižavanje rejtinga Zagrebačkoj banci odražava istu akciju kao i u petak u vezi snižavanja rejtinga Hrvatske", navodi se u priopćenju te agencije. Dodaje se i da je prema njihovim kriterijima dugoročni rejting Zagrebačke banke ograničen dugoročnim rejtingom Hrvatske za zaduživanje u stranoj valuti.

"Uzimajući u obzir visoku izloženost Zagrebačke banke prema hrvatskoj Vladi kroz portfelje državnih obveznica i kreditiranje entiteta povezanih s Vladom, ne vjerujemo da bi njezin rejting mogao biti viši od državnog. U slučaju, pak, da dođe do negativnih pritisaka na bančin samostalni profil, uslijed pogoršanja kvalitete imovine ili pritiska na njezin model financiranja, u izračunu rejtinga Banke podići ćemo naša očekivanja vezana uz podršku iz matične tvrtke", navode iz S&P-a.

Analitičari te agencije Zagrebačku banku smatraju "strateški važnom" podružnicom UniCredit Bank Austria, većinskog dioničara sa 84,21 posto udjela. "Vjerujemo da se Zagrebačka banka dobro uklapa u cilj Unicredita da bude glavni igrač u komercijalnom bankarstvu središnje i istočne Europe", stoji u priopćenju S&P-a.
Agencija je dodijelila stabilnu prognozu rejtingu Zagrebačke banke, baš kao i za kreditni rejting Hrvatske.

Ako dođe do snižavanja samostalnog profila Zagrebačke banke, bilo u slučaju pritisaka na njezin model financiranja ili kvalitete imovine, nije vjerojatno da će to izazvati daljnje smanjenje rejtinga Banke, napominju u S&P-u, jer će u tome slučaju agencija u izračunu rejtinga početi uračunavati veću očekivanu podršku od grupe.

No, pozitivna ili negativna akcija u vezi rejtinga Hrvatskoj imat će isti utjecaj na rejting Zagrebačke banke, zaključuje S&P.

Komentirajte prvi

New Report

Close