Šostar naveo 3 razloga zašto većina Zagrepčana jučer nije došla na cijepljenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2021. u 08:37
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Šostar smatra da u Zagrebu zasad nisu nužne strože epidemiloške mjere. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u utorak je rekao kako se, od pozvanih 500 Zagrepčana, na cijepljene danas odazvalo 90, i oni su svi cijepljeni.

150 je odbilo cijepljenje, a ostali se nisu javili, izjavio je Šostar za Dnevnik RTL-a.

“Nismo zadovoljni s tim rezultatom jer je to je samo 18 posto od svih koje smo danas pozvali”, rekao je Šostar koji smatra da su za tako slab odaziv “kriva” tri razloga.

To je, kaže, nevrijeme odnosno prava snježna mećava koja je jutros bila u Zagrebu, zatim kontradiktorne informacije o cjepivu i uskršnji blagdani pa dio sugrađana vjerojatno nije ni vidio e-mailove kojima su pozvani na cijepljenje.

Nije želio komentirati AstraZeneca cjepivo rekavši kako bi pričekao petak dok EMA ne donese konačni sud o tome.

Šostar je najavio kako su s cijepljenjem u srijedu “spremni krenuti punom snagom”, u paviljonu Zagrebačkog velesajma od 7000 četvornih metara gdje, kaže, mogu bez problema procijepiti pet tisuća ljudi.

“Sve ovisi o odazivu građana i dostupnosti cjepiva”, dodao je i izvijestio kako “na lageru” imaju 30.000 doza Astra Zenece, a sutra bi trebalo doći 10.000 Pfizera, od kojih, međutim, 5.000 doza ide odmah za docjepljivanje.

Rekao je kako je zasad potvrđen dolazak 600 ljudi, što je podatak do 15 sati, i naveo kako je odaslano ukupno 5.000 poziva. “Vidjet ćemo kakav će biti odaziv”, dodao je.

Šostar smatra da u Zagrebu zasad nisu nužne strože epidemiloške mjere.

“Bio sam u našem mikrobiološkom laboratoriju i ima dosta pozitivnih, ali ne koliko u isto vrijeme prošli tjedan. Vidjet ćemo kako će se brojke kretati i prema tome će se donositi adekvatan sud”, rekao je.

Napomenuo je da je u vezi nedavnog prijedloga da se maske u  Zagrebu nose i na otvorenom razgovarao s epidemiolozima.

“Teško je neki puta naći kvalitetan balans gospodarstva i zdravlja. Malo smo možda išli i prestrogo. Naravno da nema smisla ako netko šeće sam ili šeće psa da ide s maskom, ili kad u paru idu muž i žena. No, u Austriji se bez maske ne može izaći na cestu i kazne su drakonske ukoliko ne nosite kiruršku masku, Ista je stvar u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj”, rekao je Šostar i dodao da će se, ako brojke novozaraženih budu rasle, morati krenuti tim putem.

Komentirajte prvi

New Report

Close