Solaris uzeo kredit i posudio novac vlasniku

Autor: Marija Crnjak , 11. srpanj 2011. u 22:00

Solaris je lani UGO grupi posudio 36,1 milijun kuna, a godinu prije 13,9 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 4 posto godišnje. Istodobno društvo ima sklopljena dva ugovora o kreditu

Turistička tvrtka Solaris d.d. u prošloj je godini svom vlasniku UGO grupi dala pozajmicu uz kamatu od četiri posto, zaduživši se istodobno kod poslovnih banaka uz dvostruko veću kamatu, a da sama ima problem s vraćanjem kredita pokazuje činjenica da hotelska tvrtka plaća zatezne kamate. Navedeni podaci koji su vidljivi u godišnjem izvješću o poslovanju zasmetali su pojedinim malim dioničarima koji smatraju da je riječ o štetnom poslovanju, no u Upravi Solarisa u tim transakcijama ne vide ništa sporno te navode da su spomenute pozajmice iskorištene za ulaganje u proširenje turističke djelatnosti čitave grupacije.

Uzmeš po 8, daš za 4 posto
Inače, UGO grupa drži 78 posto dionica Solarisa, a u sastavu iste grupacije su i Milenij hoteli u Opatiji. Kako je vidljivo iz financijskog izvješća Solarisa za 2010. godinu, Solaris d.d. u prošloj je godini UGO grupi posudio 36,1 milijun kuna, a godinu prije 13,9 milijuna kuna, i njihovo je dospijeće planirano ove godine. Navedeni su krediti odobreni uz kamatnu stopu od 4 posto godišnje. Istodobno društvo ima sklopljena dva ugovora o kreditu, s Erste bankom ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna uz ugovorenu kamatnu stopu od EURIBOR + 6,75-7 posto te revolving kredit u Jadranskoj banci Šibenik koji iznosi 3,45 milijuna eura s kamatnom stopom od 8,5 posto godišnje. Također, kako se može iščitati iz izvješća, Solaris je na ime zateznih kamata u 2009. platio 849.000 kuna, a u 2010. gotovo milijun kuna. Dakle, proizlazi da tvrtka posuđuje svom vlasniku sredstva uz kamatnu stopu 4 posto, dok se istodobno sama zadužuje po znatno višoj kamati te plaća i zatezne kamate.

Sufinanciranje kupnje
Iako to ne predstavlja kršenje zakona, sugovornici Poslovnog dnevnika koji su željeli ostati anonimni smatraju da je takvo poslovanje štetno za Solaris. Predsjednik Uprave Solarisa Goran Zrilić pojašnjava da je navedenim novcem koji je posuđen UGO grupi, šibenska tvrtka na kratki rok sufinancirala kupnju novih smještajnih kapaciteta u Opatiji, točnije hotela Meridional i Rojal. “Budući da na tržištu nastupamo kao grupacija hotela, sa svim našim kapacitetima i sadržajima, tom novom kupnjom dodatno ćemo se osnažiti te dati važniju tržišnu poziciju svim našim hotelima, pa tako i Solarisu. Stoga nikako ne smatramo da to može biti štetno za tvrtku Solaris d.d., već obrnuto, može dugoročno imati vrlo značajne prednosti. Danas se na hrvatskom turističkom tržištu akvizicijama profiliraju jači turistički subjekti. Slijedom naših poslovnih rezultata bilo bi loše kada isto ne bismo radili i mi kao dio jedne od najvećih hrvatskih turističkih tvrtki”, pojasnio je Zrilić, istaknuvši da iznos kratkoročnoga kredita tvrtka Ugo grupa kani vratiti 2011. godine kako je i dogovoreno.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Većinski dioničar (UGO) se služi bankomatom koji nije dostupan malim dioničarima. To je u suprotnosti sa načelom jednakog položaja dioničara u društvu (čl. 211 ZTD-a). Bljak[emo_palacd]

i eto pump dionice ,

Pozajmicama za kupnju hotela, u tijeku ulaganja, može se izvući novac
za privatne svrhe.

Ako je novac Solaris posudio Ugo grupi, tj. vlasniku, postavlja se pitanje,
iz kojih je izvora Ugo grupa,/ vlasnik/ vratila taj novac Solarisu….nakon ,
što je isti, iskorišten za kupnju nekretnina…..?!

Po meni, novac se koristi djeomično- špekulativno, na tržištu kapitala…u najširem smislu…a kapitalizirana dobit se , onda vraća kao pokriće pozajmice / razlike do stvarno uloženog / itd,itd…

Slična situacija se događa i danas !…i eto, novaca za ulaganja.

ne kužim da zakon dopušta ovo, toliko birokratskih zapreka u najobičnijem i najnormalnijem poslovanju, a sad ispada da hoteli mogu igrati ulogu amaterskih banaka, a da pri tom nemaju čak ni internu obvezu jasne analize profitabilnosti takvog posla, što bi banke sigurno imale, makar loše i nestručno napravljeno, ali one bi to imale.

meni to sliči običnom isisavanju novca, naočigled svima.

po svoj prilici ti su zakoni pravljeni da što više olakšaju svaku varijantu pranja novca i financijskih muljaža, a u isto vrijeme da svim silama spriječe razvijanje poštenih poslova, industrije, o čemu se može čitati praktički svaki dan.

New Report

Close