Solarima na hotelima Plava Laguna ubrzava zelenu tranziciju

Autor: Suzana Varošanec , 30. kolovoz 2021. u 22:00
Fotonaponske elektrane zasad su na dvama objektima (na slici Molindrio u Poreču)/PD

‘Osim smanjenja troškova opskrbe električne energije cilj je više koristiti OIE radi očuvanja okoliša’, kažu.

Velika hotelska kuća Plava Laguna iz Poreča svoje investicije u zeleno poslovanje ni u otežanim uvjetima poslovanja pandemije nije odgodila, potvrđeno je u odgovoru na naš upit u povodu pojašnjenja odluke zadnje dioničke skupštine vezano za prijedlog dopune djelatnosti.

Kada je riječ o njihovim zelenim projektima, ističu se upravo oni realizirani u 2021., ali nastavljaju s daljnjim ulaganjima u zeleno. Pritom, iako trenutačno po tome plijene, vrijedno je istaknuti da gotovo sve velike hotelske kuće pa i niz srednjih i malih poduzetnika u turizmu, kreću u zelenu tranziciju.

Jedna od prioritetnih politika u budućnosti, tvrde stručnjaci, bit će sve što je zeleno i održivo u turizmu, a tu vrstu preorijentacije strani gosti, naročito npr. Nijemci, Nizozemci i Skandinavci naročito cijene.

Što se Plave Lagune tiče, na hotelima Parentium Plava Laguna i Molindrio Plava Laguna u Poreču već su fotonaponske elektrane ugrađene ove godine. U kompanijskom razvoju isticana briga i odgovornost za okoliš te korištenje obnovljive izvore time se dokazuje kao važna komponenta.

To je i jedan, navode, ali ne jedini razlog zašto su inicirane promjene u Statutu tvrtke. Prošlotjedna skupština dioničara jednoglasno je dala zeleno svjetlo da se odredbe Statuta u dijelu djelatnosti dopune s proizvodnjom, prijenosom, distribucijom, opskrbom, trgovinom i skladištenjem električne energije. Hoće li time radikalno smanjiti troškove, zasad je nepoznanica, no vidjet će se uskoro.

Inače, ovogodišnja investicija se kreće na oko 100.000  eura. Solari trenutno sudjeluju  u iznosu 5-10% potreba hotela za višom dnevnom tarifom električne energije, te su za lipanj i srpanj 2021. ostvarili uštedu od cca 35.000 kuna.  S tročlanom Upravom, kojoj je na čelu predsjednik Uprave Dragan Pujas, porečka tvrtka nastavlja s politikom ulaganja u OIE. Kako navode, u planu je nastavak implementacije fotonaponskih solarnih panela te se za sljedeću godinu priprema još takvih projekata koji će biti uvršteni u njihov  kapitalni budžet, a o konkretnim investicijama moći će govoriti, kažu, nakon odobrenja budžeta.

Osim smanjenja troškova opskrbe strujom, ističu, cilj im je više koristiti OIE te doprinijeti očuvanju okoliša i nastaviti s tranzicijom prema zelenim tehnologijama. Isto je, poručuju, i u skladu sa sadašnjim Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, gdje su energetska učinkovitost i OIE strateški elementi energetske politike, osobito u turističkoj infrastrukturi.

“Zeleni turizam kao bitni segment turizma u Europi svim našim turističkim subjektima bi trebao biti core biznis, jer je čisti okoliš naša glavna komparativna prednost pred ostalima na Mediteranu”, ističe Vjeran Piršić, od 2008. konzultant za zeleni turizam.

Kako tvrdi, trenutačno npr. 2/3 grijanja u hotelima još ima izvor u fosilnim gorivima, no smatra da će se stvari ubrzano razvijati iz više razloga. Jedna trećina ulaganja od 1,8 bilijuna eura iz plana za oporavak NextGenerationEU bit će izvor sredstava za europski zeleni plan.

Već danas su razlog više i sami turisti koji preferiraju green opciju, dok hoteli smanjuju troškove, postaju marketinški konkurenti i spašavaju planet. Iako Hrvatska sa zelenom tranzicijom i u hotelijerstvu kasni, po njemu je dobra vijest što tvrtke uvelike kreću sa strateškim odlukama i proračunima za akcijske planove.

Iako su dosad najbrže reagirali ekokampovi, ključni su hoteli, kaže, mogu redefinirati paradigmu, jer “ako oni postanu zeleni, onda će i svi segmenti te destinacije ubrzo postati zeleni”.

Komentirajte prvi

New Report

Close