Sokol Marić istrgnuo se iz Agrokorove mjenične omče

Autor: Suzana Varošanec , 25. veljača 2019. u 08:08
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Banke su pristale otpisati 50% svojih potraživanja za odobrene kredite, najviše je oprostila RBA, naplatit će tek 28 od 49 milijuna kuna duga.

Zaštitarska tvrtka Sokol Marić u vlasništvu Zlatka Marića – još jedna žrtva Agrokorova modela regresnih mjeničnih transakcija, iz faktoring poslova s Konzumom, spašena je većinom glasova svih skupina vjerovnika u postupku predstečajne nagodbe.

To znači da postupak koji je zatražen u jesen 2017. ipak ide prema happy endu pa će i nagodba brzo postati pravomoćna uz uvjet da se nitko ne odluči žaliti.  Kad je riječ o vjerovnicima iz skupine banaka, s iznimkom Štedbanke koja je u likvidaciji te potražuje 16,5 milijuna kuna, ostale banke glasovale su za izmijenjeni plan restrukturiranja.  Kako zasad nije potvrđeno da je navedeni vjerovnik, nakon izraženog nezadovoljstva s modelom nagodbe, 'prelomio' svoju odluku da će se ipak žaliti, daljnja dinamika postupka trenutačno je teško predvidiva. 

Ukupno 168 predstečajeva 
U konkretnom slučaju riječ je o jednom od ukupno 168 predstečajeva koji su bili pokrenuti 2017. A dio njih se tiče dužnika koji su zaglibili u dugovima zbog kraha koncerna Agrokor. Sokol Mariću je to donijelo smanjenje prihoda kao posljedicu aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave, gubitak ključnih ugovora i povećanje financijskih obveza. 

Nakon godinu i pol poslovanja u režimu ograničenja, ali pod zaštitom od ovrha, banke su pristale otpisati 50% svojih potraživanja za odobrene kredite Sokol Mariću. Veliki otpis tiče se Raiffeisenbanke, jer će kao najveći vjerovnik naplatiti nešto više od 28 milijuna kuna od ukupnog duga blizu 49 milijuna.  

Oko 2000 zaposlenika
Svojim djelovanjem još od 1991. Marićeva se tvrtka sve do predstečaja pozicionirala na tržištu zaštitarskih usluga kao najveća i najuspješnija. U usporedbi sa situacijom njezinog rasta te na vrhuncu uspješnosti kad je imala više od 3000 zaposlenika te iznad 300 milijuna kuna ukupnog prihoda, danas su joj ti pokazatelji bitno niži. Skresani su za trećinu – na oko 2000 zaposlenika te na oko 200 milijuna kuna prihoda u ovoj godini. 

Ovo je tržište pod pritiskom smanjenja radne snage, a pojedine zaštitarske tvrtke okreću se zapošljavanju umirovljenih zaštitara, čuvara, policijskih službenika i profesionalnih vojnika.  Hoće li nove prilike biti dodatni uteg, pa i za servisiranje predstečajnih obveza, dio je pitanja na koja vlasnik, ujedno i predsjednik Uprave, uz zahvalnost vjerovnicima na podršci, odmahuje, Marić, naime, najavljuje  oporavak i stabilizaciju poslovanja.   

Komentari (3)
Pogledajte sve

Samo u HRV ima gonica robova koji su jos pozeljan poslodavac za drzavu. Nadam se da se skjedeci put neces tako izvuci hohstapleru smr.d.ljivi.

Izgleda presretno.

300 mio. kn prihoda na 3000 uposlenih to je 100.000,00 kn po uposlenom. Nije ni čudo, što su mul ljudi radili za crkavicu! Kod tako skromna prihoda i njegovog raskošnog života.

New Report

Close