‘Šokiran sam, predsjednik i premijer obmanjuju javnost’

Autor: Agencija VLM , 22. listopad 2012. u 17:09
Tomislav Karamarko (PXL)

Sigurno ćemo tražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, i da ima imalo obraza, sam bi potegnuo to pitanje, rekao je Karamarko.

Šokiran sam onime što sam danas čuo od premijera i predsjednika RH, ono je bio klasični primjer kako se obmanjuje javnost zamjenom teza i kako se očito ide u zataškavanje afere oko nezakonitog izlistavanja brojeva šefa SOA-e, poručio je danas na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Zašto? Iz jednostavnog razloga, afera koja je dosad neviđena u Hrvatskoj ima tako veliku težinu da bi povlačila za sobom nekakve posljedice, prije svega nekakve ostavke, a nakon toga vjerojatno kaznene prijave. One moraju ići za sve one koji su po liniji rada odgovorni da je došlo od ovoga, na ravnateljstvo policije, na čelnog čovjeka USKOK-a, a političku odgovornost ima svakako ministar unutarnjih poslova, a ako ga Milanović pokriva, onda i on. Sigurno ćemo tražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, i da ima imalo obraza, sam bi potegnuo to pitanje", kazao je Karamarko te dodao kako je zanimljivo da je premijer Zoran Milanović kao čelnik izvršne vlasti zaključio da izvršna vlast funkcionira, a isto je, tvrdi, zaključio i predsjednik RH Ivo Josipović koji je po Ustavu odgovoran za funkcioniranje sigurnosnog sustava.

"Kako to dvoje gospode s dva brda znaju da je u ovom slučaju bilo sve u redu? Da li po izvješću o nadzoru ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, a to je mogao biti i jedini izvor takvih spoznaja i informacija, da li po tom izvješću gospodina Petra Miščevića? Ako da, ako je on nakon svog nadzora zaključio da je sve u redu, da nije bilo zlouporaba od strane policijskog USKOK-a, zašto je danas podhitno smijenjen. Ako je gospodin Miščević u svome izvješću zaključio, a to je izvjesno, da je bilo kršenja zakona i neregularnog postupanja, to je znak da nadzor itekako funkcionira i da su tog čovjeka trebali pohvaliti zbog toga što je otkrio neke devijacije u odnosu na djelatnosti policijskog USKOK-a u odnosu prema vrhu SOA-e. Zamislite skandala, policajci nadziru, izlistavaju šefove SOA-e", čudi se bivši ministar unutarnjih poslova i šef obavještajne službe. Zanima ga zašto smjena gospodina Miščevića nije mogla pričekati da se završe neki postupci, premijer se nekoliko puta pozvao na to kako bi bilo dobro da Odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku odradi svoj posao, svoj nadzor.

"Slučaj gospodina Josipa Buljevića – kažu u kontaktima je s nekim ljudima koji pripadaju krim miljeu. Recimo da su oni postojali, oni su u tom svijetu definitivno normalni. U ovom svijeti nije bitko tko s kim priča, nego tko šta radi, i tko šta napravi. Taj čovjek je od SOA-e napravio agenciju vrijednu respekta u čitavoj Europi, u NATO paktu, bio sam čelnik službe i ona je ušla u NATO pakt neformalno dvije godine prije Hrvatske, čovjek koji odrađuje velike stvari u antiterorističkoj koaliciji, čovjek koga vani cijene, koji vani dobiva nagrade, ali ne priča o njima jer je skroman čovjek, koji je sad pred doktoratom, i očito je morao otići upravo zbog svoje stručnosti jer je bio potpuno distanciran od politike posvećen nacionalnoj sigurnosti. Kada je on u pitanju, i odnos s krim miljeom, postavljam pitanje je li u tom smislu pokrenuta neka istraga? Čuli smo da nije", brani Karamarko šefa SOA-e te dodaje, ako jest pokrenuta prijava, onda bi Josipović o tome trebao biti prvi obaviješten.

"Zašto nisu obavijestili predsjednika da već tjednima, danima, ne znam koliko već, izlistavaju komunikaciju gospodina Buljevića zadnjih godinu dana. Zašto to predsjednik ne zna? S druge strane, postoji legalna procedura, ako je sumnjiv zbog nečega i ako ga treba početi obrađivati, zašto je zahtjev za izliste njegovih brojeva prikriven, maskiran na zahtjevu za neke brojeve iz Agrokora. Čemu se igramo skrivača kod takvih stvari? Žele gospodina Biljevića proglasiti sumnjivcem, a čuli ste i onu diskrapanciju premijera i predsjednika, gdje premijer kaže da šef obaviještajne službe ne može s nikim komunicirati, valjda treba njega pitati, a u isto vrijeme predsjednik kaže mi baš nismo sigurni pa ćemo vidjeti kakvi su to bili kontakti. Ako niste sigurni čemu cijeli ovaj cirkus? Zašto sad pred Buljevićevom zgradom stoji policijsko ophodno vozilo? Obavili su metodu, sve su napravili, i da bi opravdali svoje zlouporabe od čovjeka pokušavaju napraviti kriminalca. Samo da bi opravdali svoje kriminalne i nezakonite radnje u ovoj zlouporabi. To bi mogli priznati samo najveći, a ovi na vlasti to nisu, zato od Buljevića rade kriminalca", uvjeren je Karamarko koji i naglu smjenu Petra Miščevića smatra nesuvislom, pa je, komentira primjetio kako je novinarka Večernjeg lista Ivanka Toma premijera i predsjednika RH dva puta pitala da joj se odgovori zašto se smjenjuje, ali nije dobila odgovor.

"A ja se bojim, ne bih htio biti prognozer loših stvari, da bi nakon smjene gospodina Miščevića mogla biti uništena pripadajuća dokumentacija o ovom slučaju da bi se nama na saborskom odboru donijela čista, pročišćena, idealna dokumentacija koja govori da je sve bilo u redu. Mi ćemo tražiti osnivanje Saborskog istražnog povjerenstva, mislim da bi to bilo najbolje", zaključio je Karamarko dodavši kako je ovo bila velika prilika da se doista odlučno obraćuna s takvim zluporabama te podsjetio da je, kad je on bio na vlasti, imao na desetke prigovora, žalbi da se ljude prisluškuje i prati, na desetke nadzora i niti jedan nikada nije pokazao da smo počinili bilo kakvu nepravilnost.

Na pitanje je li znao da su traženi i njegovi izlisti brojeva te kako to komentira kazao je: "Ne znam da li su radili moje ispise, ne bih se čudio da su radili moje ispise, od državnog odvjetnika, možda i od predsjednika RH. Više se ničemu ne možemo čuditi", odgovorio je Karamarko.

Komentari (1)
Pogledajte sve

LAŽI, LAŽI LAŽI ME, TI ME lažeš najbolje……

New Report

Close