Smiju li trgovci odbiti određene novčanice? Evo odgovora HNB-a i DIRH-a

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2023. u 09:19
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Državni inspektorat (DIRH) dao je slično mišljenje kao i HNB.

O slučaju građanina kojemu je jedan trgovački lanac odbio primiti 200 eura, za račun od 30 eura, jer ne prima novčanice od 200 i 500 eura, Novi list je tražio mišljenje Hrvatske narodne banke. Nije li svaki apoen službene valute i sredstvo plaćanja, pitali su iz Novog lista.

U Hrvatskoj narodnoj banci navode da “u svezi obavijesti u trgovinama Spar i Interspar da u periodu prelaska na euro ne primaju novčanice od 200 i 500 eura”, mogu reći da “Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze, ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura koji zaprima pri takvom plaćanju”.

“S time u vezi, mišljenja smo da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem”, kaže HNB. No, odmah kreće relativiziranje.

Posebna okolnost

“Ipak, pri tome postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje od navedenoga. Primjerice, nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća, ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena (samoposlužni uređaji za naplatu roba i usluga) i tome slično. Navedene okolnosti se odnose i na neprihvaćanje većih apoena euronovčanica u razdoblju dvojnog optjecaja koje traje do isteka dana 14. siječnja 2023. S tim u vezi, smatramo potrebnim ukazati i na odredbu članka 8. stavka 5. Zakona o zaštiti potrošača sukladno kojem trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja”, kažu u HNB-u.

Iz odgovora HNB-a proizlazi da okolnosti koje su ovdje navedene, a odnose se na specifično razdoblje dvojnog optjecaja, prema mišljenju središnje banke očito jesu valjani razlog da neki dućan i može odbiti novac u apoenu za koji je samostalno odlučio da ga neće primati.

Državni inspektorat (DIRH) dao je slično mišljenje kao i HNB, odnosno misle da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura, no opet spominju okolnosti koje se odnose na dvojni optjecaj koje ovdje mogu uvjetovati odstupanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close