Smiješi joj se plaća od 20.000 eura: Dubravka Šuica kandidatkinja za novu funkciju?

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2019. u 12:26
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dužnost hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji trenutačno obavlja Neven Mimica kojeg je u EK kandidirala vlada Zorana Milanovića, a obavlja posao u resoru međunarodne suradnje i razvoja.

Rok koji je za dostavu kandidata za povjerenike Europske komisije dala nova predsjednica Ursula von der Leyen istječe danas, a većina zemalja je dostavila svoje prijedloge.  

Po drugi put izabrana HDZ-ova članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica najizglednija je hrvatska kandidatkinja za dužnost jedne od 27 povjerenica EK-a, piše Novi list. Von der Leyen je tražila je da joj zemlje članice dostave po dva imena kako bi bio mogući širi izbor, ali sve su zemlje dosad poslale samo jednog kandidata/kinju na kojem inzistiraju, mnoge od njih i prije njezinog apela. Jednu kandidatkinju poslat će i Plenković, odnosno hrvatska vlada.  

U HDZ-u i u Vladi očekuju da bi u pregovorima Hrvatska i hrvatska povjerenica mogle dobiti značajan resor, možda regionalnu politiku.

Dužnost hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji trenutačno obavlja Neven Mimica kojeg je u EK kandidirala vlada Zorana Milanovića, a obavlja posao u resoru međunarodne suradnje i razvoja. Odlaskom Dubravke Šuice u EK, otvorilo bi se slobodno mjesto u Europskom parlamentu za Sunčanu Glavak koja je bila na petom mjestu HDZ-ove liste na europskim izborima.

Procedura sastavljanje Europske komisije je duga. Nakon što krajem kolovoza Ursula von der Leyen bude imala utvrđeni popis svih članova Komisije, u rujnu bi kandidati za povjerenike EK-a prošli kroz saslušanja pred odborima Europskog parlamenta. Od 22. do 24. listopada glasat će se u EP-u o prihvaćanju cijele Komisije. Posljednjeg dana listopada Jean Claude Juncker i njegova Komisija trebali bi otići a od 1. studenog počinje s radom novi EK.

Plaća povjerenice/ka je oko 20 tisuća eura, plaća predsjednice Komisije 28 tisuća, a potpredsjednika 23 tisuće eura, piše Novi list.   

Komentari (4)
Pogledajte sve

Da je Ćaća premijer, on bi rekao: možeš u Komisiju ali pet tisuća meni na konto Kajmanskih otoka.

Čudo kako je još na slobodi!? Nešto kao Neno, samo iz drugog kraja napaćene nam zemlje. Vrh karijere joj je držanje govora pred praznom dvoranom!

Nije iznanađenje. Na tajnom glasovanju EPP , dobila je naviše glasova 145 od 170, izabrana za potpredsjednicu. Znači, cijenjena i vrsna političarka !! (nažalost hrvatski medijski prostor prenosi profane teme, kao Nutella i sl.)

Polupismena nastavnica iz Dubrovnika koja nezna nista o nicemu….Eu komesar..super

New Report

Close