Smijenili šefa Ureda VNS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2012. u 22:00
Josipović i Milanović na izvanrednoj presici/PIX

Od mene ste rijetko čuli da smo vitezovi u borbi protiv korupcije. Oni koji o tome puno pričaju najčešće su sumnjivi, poručio Milanović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović objavili su u ponedjeljak, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih razgovora, da nije bilo kršenja zakona u primjeni mjera koje zakon stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, posebice MUP-u.

Josipović je izvijestio da je s premijerom dogovorio i kadrovske promjene potrebne da bi se "sustav razvijao u duhu Ustava i zakona, te kako bi se primjenjivale sve mjere u borbi protiv organiziranog kriminala". Sukladno tim promjenama, dogovorili su se o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog ureda."Otkad sam predsjednik Vlade od mene ste rijetko čuli da smo nekakvi vitezovi u borbi protiv korupcije. Oni koji obično o tome puno pričaju i puno galame, najčešće su sumnjivi. Mi ćemo učiniti sve da korupciju i organizirani kriminal prije svega učinimo nemogućima i teško ostvarivima u Hrvatskoj. Ali, oni postoje i postojat će i protiv toga ćemo se boriti uglavnom u tišini i efikasno, katkad malo glasnije, ali više ovo prvo nego ovo drugo, ovo što muči javnost s pravom i što ljudima nije jasno", kazao je Milanović. I predsjednik i premijer istaknuli su razliku između mjera tajnog prisluškivanja i praćenja od nadzora izlista telefonskih razgovora kao blažeg oblika zadiranja državnog aparata u nečiju privatnost i prava, ali i najavili raspravu o tome treba li i taj segment doživjeti neke promjene odnosno treba li ga postrožiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close