Smijemo li doći na plažu, baciti ručnik i reći ‘to je moje’?

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 15:31
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jedini način da netko može koristiti plaže su koncesije.

Smijemo li doći na plažu, baciti ručnik i reći ‘to je moje’, pitanje je koje se proteklih dana vrti u javnosti. Što je, a što nije pomorsko dobro, u N1 studiju uživo objasnio je ekspert za pomorsko i općeprometno pravo Goran Vojković.

“Vaše je dok ste na plaži s tim ručnikom. More i morska obala još od rimskog doba spadaju u nešto što se zove opće dobro – područje bez titulara, bez vlasništva. Nema vlasništva na pomorskom dobru, a to su plaže u cjelini, obala šest metara od mora, uz rijetke izuzetke, i tu je opće korištenje omogućeno svakome”, rekao je Vojković.

“Morska obala nije ničije vlasništvo”, naglasio je.

Jedini način da netko može koristiti plaže su koncesije. “Ali nju treba jako dobro platiti. Jako malo je onih koji su platili te koncesije jer to je jako skupo. Tek nekoliko hotela i kampova u Hrvatskoj ima koncesije”, rekao je Vojković.

“Sva ona zapasavanja obale, ilegalni molići, stvaranja silazaka, rezervacije ispred kuća, zauzimanja plaže… Sve to nije legalno. To je za sve nas. To čak nije ni u vlasništvu države, zato se i zove opće dobro”, kazao je.

“Ručnik na plaži bez vas ne znači ništa, s plaže vas nitko ne može otjerati”, rekao je Vojković.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close